Σελιδοδεικτες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σήμερα τα μετέχοντα στις εκλογές κόμματα διεκδικούν περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια διεκδικούσαν περισσότερα μέτρα στους… τοίχους. Με λίγα λόγια, η εικόνα των κομμάτων και των υποψηφίων προς τα έξω ήταν είτε το μπαλκόνι είτε η αφίσα. M’ αυτό το σκεπτικό κινήθηκε ο Οθων Τσουνάκος για να φτιάξει ένα επίκαιρο λεύκωμα: «Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο!» ο τίτλος του (εκδόσεις «Ηλιοτρόπιο», επιστημονική επιμέλεια Νίκος Οικονόμου) και περιέχει μνήμες και αναλώσιμα από όλες τις μεταπολεμικές εκλογές (1946-2004). Στις σελίδες του «δίνονται τα κύρια «στοιχεία ταυτότητας» της κάθε εκλογικής αναμέτρησης, κάποιες βασικές πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα, και -κυρίως- ένα ενδιαφέρον και πρωτογενές εικονογραφικό υλικό, που μπορεί να μεταφέρει άμεσα τον αναγνώστη -σαν μηχανή χρόνου- σε άλλες εποχές της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών, προεκλογικό υλικό κομμάτων, ψηφοδέλτια, έγγραφα, γελοιογραφίες και άλλα ντοκουμέντα».

Ως μια «άλλου είδους περιληπτική προσέγγιση της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας» συστήνει το βιβλίο ο Οθων Τσουνάκος και πράγματι από τις σελίδες του βιβλίου περνούν πρόσωπα που πολλοί δεν θυμούνται και σίγουρα δεν αναγνωρίζουν, ονόματα κομμάτων και συνδυασμών που διέγραψαν την τροχιά τους στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία και έδυσαν ή μετασχηματίστηκαν, πολιτικοί που εξακολουθούν -αν και απόντες- να έχουν το βάρος τους και στη σύγχρονη πολιτική ζωή.

Ντίνος Τσαλδάρης (ο νικητής των εκλογών του 1946), Νικόλαος Πλαστήρας, «Μέτωπον Εθνικής Αναδημιουργίας», Εθνική Προοδευτική Ενωσις Κέντρου (ΕΠΕΚ), Σοφοκλής Βενιζέλος, Αλέξανδρος Παπάγος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Εθνική Ριζοσπαστική Ενωσις, Δημοκρατική Ενωσις, Ιωάννης Πασαλίδης, ο πρόεδρος της ΕΔΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο 1958-1961, Κων. Δόβας, Γεώργιος Παπανδρέου, Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, Ενωσις Κέντρου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Μαύρος, Νέα Δημοκρατία, ΕΔΗΚ, ΠΑΣΟΚ, KKE, KKE Εσωτερικού, Συμμαχία, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων, Γεώργιος Ράλλης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Τζαννής Τζαννετάκης, Παύλος Μπακογιάννης, Μελίνα Μερκούρη…

Μερικά από τα ονόματα που κυριάρχησαν στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία συνοδευόμενα τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την προβολή τους και την επικοινωνία τους με τον κόσμο. Ενα πανόραμα σε λίγες σελίδες και πολλές εικόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή