Εικαστικη ατζεντα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους στην πατρίδα. H κυρία Τεπενδρή -η δημοφιλής ηρωίδα του Κωνσταντίνου Κακανιά- έχει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αύριο στις 7 μ.μ. στους νέους χώρους του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «H κα Τεπενδρή… λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες». H διάσημη μορφή έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο βιβλία, αλλά και στα έργα του Κακανιά. Στην παρούσα ενότητα οραματίζεται τον ερχομό της στην πόλη των Αγώνων, καθώς και τη συμμετοχή της στα ολυμπιακά αθλήματα. Με χιούμορ και σαρκασμό ο ζωγράφος κάνει μια διαδρομή στα πάτρια εδάφη από την αρχαιότητα μέχρι και την Ελλάδα τού σήμερα. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Απριλίου.

Αποσυνθέσεις. Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Ιωσήφ Πολυχρονάκη που φιλοξενείται στη Σχολή Ορνεράκη (Θήρας 19, Πλατεία Αμερικής). O φωτογράφος προτείνει εναλλακτικές εικόνες, αντισκεκόμενος στον ορυμαγδό των γκάλοπ και των τηλεοπτικών παραθύρων με φωτογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα.

Αμεση ζωγραφική. Την ερχόμενη Τρίτη εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Καστρίτση «O κόσμος των πραγμάτων» στην γκαλερί 3 (Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι). Ανθρωποι, ζώα, πέτρες, καθημερινά πράγματα απαρτίζουν το σύμπαν του, που αναπτύσσεται σε χώρους απλούς, υπαίθριους και πρωτογενείς. Τον απασχολεί ο οικείος χώρος των βιωμένων παιδικών χρόνων, οι αγαπημένες οπτικές γωνίες της υπαίθρου, ένας κόσμος περιφερειακός και σιωπηλός. Προσεγγίζει τα θέματά του με άμεση ζωγραφική και όμορφες εικόνες. H έκθεση διαρκεί μέχρι και τις 13 Μαρτίου.

Στα Ιωάννινα μεταφέρεται η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη». Εγκαινιάζεται απόψε στη Δημοτική Πινακοθήκη ύστερα από την περιοδεία της σε μια σειρά από άλλες ελληνικές πόλεις. Στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία (Εκδόσεις ΑΔΑΜ / Πέργαμος) υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων. H έκθεση περιλαμβάνει 57 σύγχρονους Ελληνες δημιουργούς και 75 έργα γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιακής φωτογραφίας και βίντεο. Την επιμέλεια της έκθεσης αλλά και του λευκώματος που περιέχει τα έργα επωμίσθηκε η κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος Πέγκυ Κουνενάκη.

Αταξίες είναι ο τίτλος της έκθεσης του Βασίλη Μαύρου που φιλοξενείται μέχρι και τις 7 Μαρτίου στην γκαλερί «Ζυγός» (Νίκης 48, Αθήνα). Τα κομμάτια μιας σκισμένης ιχνογραφίας, γεμάτης ζωγραφιές.

Συνεχίζονται μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου η έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Ισαρη «O άνθρωπος και το αίνιγμα» στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Στις 4 Μαρτίου ολοκληρώνεται η έκθεση γλυπτικής του Γιάννη Μόραλη στην γκαλερί Ζουμπουλάκη της Πλατείας Κολωνακίου.

Με έμπνευση τα κόμικς. Είκοσι έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων του Χρήστου Λάσκαρη παρουσιάζονται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι» (Μυθήμνης 12 & Επτανήσου). Ενα πέρασμα από τις μνήμες της παιδικής ηλικίας μέχρι σήμερα.

Γεύση από Αθήνα στο Λονδίνο. Εκθεση με σκίτσα της Ελένης Σολομωνίδου – Μπαλάνου παρουσιάζεται στο Hellenic Centre του Λονδίνου από σήμερα μέχρι και την 1η Μαρτίου. H σκιτσογράφος εργάζεται στον ελληνικό Τύπο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Από το 1974 συνεργάζεται με την «Καθημερινή». Τα σκίτσα της έχουν θέμα την Αθήνα και τις γειτονιές της, τις οποίες απεικονίζει με τρόπο μοναδικό.

Φωτογραφίζοντας Αγγελόπουλο. Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση με φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει» του Δημήτρη Σοφικίτη στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22).

Ανακαλύπτοντας πάλι τα χόρτα

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σύρο, ο Μιχάλης Μακρουλάκης έμαθε να αγαπά τα ταπεινά χόρτα του βουνού, να τα μαζεύει και να τα ξεχωρίζει από τα αγριόχορτα. H ενασχόλησή του αυτή τον οδήγησε σταδιακά στο να τα απεικονίσει σε μια ενότητα έργων, την οποία παρουσιάζει από σήμερα στη νέα αίθουσα τέχνης «Fine Arts Καπόπουλος» (Ποσειδώνος 62, Αλιμος). O ζωγράφος αναδεικνύει την ομορφιά τους, την αρμονία αλλά και τη γλυπτική τους διάσταση. Με το δέος του αρχέγονου τοιχογράφου στέκεται μπροστά στα χόρτα και τα ανακαλύπτει ξανά. O Μακρουλάκης είναι ένας φυσιοδίφης ζωγράφος που θυμάται συχνά τον δάσκαλό του Γιάννη Τσαρούχη και την προτροπή του για ερωτική σχέση με τις φόρμες αλλά και την ίδια τη ζωγραφική. Ζωγραφίζει φύλλα και φυτά παίζοντας με την κλιμάκωση των φωτοσκιάσεων. H έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή