H πιανίστρια Αλίκη Βατικιώτη κηδεύεται σήμερα στην Αθήνα

H πιανίστρια Αλίκη Βατικιώτη κηδεύεται σήμερα στην Αθήνα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κηδεύεται σήμερα στις 11.15 από τον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου η γνωστή πιανίστρια Αλίκη Βατικιώτη, η οποία απεβίωσε την περασμένη Κυριακή από εγκεφαλικό.

Είχε γεννηθεί στα Χανιά και το 1955 πήρε δίπλωμα πιάνου με α΄ βραβείο από την τάξη του Σπύρου Φαραντάτου στο Ωδείο Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο, με καθηγητές τη Σμιτ και τον Βίρερ.

Πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα, συμπράττοντας συχνά με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Εκτός Ελλάδος είχε εμφανιστεί σε Γερμανία, Βουλγαρία, Ινδίες, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, Σιγκαπούρη και Κύπρο.

Στενή και σταθερή υπήρξε η συνεργασία της με την πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο. Μαζί παρακολούθησαν σεμινάριο Μπάρτοκ στην Ουγγαρία και πραγματοποίησαν αρκετές εμφανίσεις στη Βουλγαρία, ερμηνεύοντας έργα για δύο πιάνα. Ειδικά για το πιανιστικό αυτό ντούο συνέθεσε ο Δημήτρης Δραγατάκης. Με τη Σεμιτέκολο συνεργάζονταν σταθερά και για την Ελληνική Ραδιοφωνία από την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι -με τον οποίο είχε επίσης συνεργαστεί στενά- μέχρι πρόσφατα, όταν ένας τραυματισμός την υποχρέωσε να διακόψει. Στενή ήταν επίσης η συνεργασία της με τον φλαουτίστα Ματίας Ρίτερ.

Ως καθηγήτρια A΄ στο Ωδείο Αθηνών διαμόρφωσε τη μουσική προσωπικότητα πολλών μουσικών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι πιανίστες Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Χρίστος Παπαγεωργίου και Μαρία Ευστρατιάδη. Οσοι τη γνώριζαν μιλούν για άνθρωπο σπάνιας ευγένειας και ήθους, έντιμο, χαριτωμένο αλλά και επαναστατικό. Ηταν παντρεμένη με τον Στίβεν Φάραντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή