Εφυγε πλήρης ημερών η Ελένη Καζαντζάκη

Εφυγε πλήρης ημερών η Ελένη Καζαντζάκη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστή θεματοφύλακα» του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού τη σύντροφο της ζωής του, Ελένη, που πέθανε χθες στη 1.30 το μεσημέρι στο «Ερρίκος Ντυνάν» από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, σε ηλικία 101 ετών. Ξεψύχησε στα χέρια του θετού γιου της Πάτροκλου Σταύρου, την ημέρα των γενεθλίων του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Ελένη Σαμίου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γνωρίστηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη το 1924. «Στην Ελένη χρωστώ όλη την καθημερινή επιτυχία της ζωής μου? χωρίς αυτήν θα ‘χα πεθάνει τώρα και πολλά χρόνια. Συντρόφισσα γενναία, αφοσιωμένη, περήφανη, έτοιμη για κάθε πράξη που θέλει αγάπη», έγραφε ο N. Καζαντζάκης, το 1957, πέντε μήνες πριν πεθάνει. Και η ίδια έγραφε: «O Νίκος ήταν ο τέλειος σύζυγος και σύντροφος. Δεν γεννήθηκε ποτέ κανενός είδους πρόβλημα ανάμεσά μας. Ταιριάξαμε σε όλα…», έγραφε στις 20 Ιουνίου 1974 στον Γιώργο Σταματίου. Μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη εγκαταστάθηκε στη Γενεύη μέχρι το 1989. Επειτα από ένα τροχαίο ατύχημα που της συνέβη εγκαταστάθηκε και έμενε μέχρι το θάνατό της στη Βούλα, στο σπίτι του θετού της γιου, ο οποίος έχει αναλάβει την έκδοση όλων των ανέκδοτων κειμένων του N. Καζαντζάκη. O υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε: «H Ελένη Καζαντζάκη έφυγε πλήρης ημερών, πιστή θεματοφύλακας έως την τελευταία στιγμή του έργου του N. Καζαντζάκη, που είναι πάντοτε το γνωστότερο όνομα της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Το υπουργείο Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της αλλά και τη μνήμη του N. Καζαντζάκη φρόντισε, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, να γίνει η ταφή της δίπλα στο σύντροφό της, όπως ήθελαν και οι δύο». H κηδεία της Ελένης Καζαντζάκη θα γίνει δαπάνη του ΥΠΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή