Ευρωβουλευτές υπέρ επιστροφής

Ευρωβουλευτές υπέρ επιστροφής

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσιοι οκτώ ευρωβουλευτές ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΑλέκου Αλαβάνου που κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές υπογραφές, όπως: των προέδρων τριών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Πρασίνων και Ομάδα για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και Διαφοράς), τριων προέδρων Επιτροπών, του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, του πρώην πρωθυπουργού της Αν. Γερμανίας X. Μόντρου, των ολυμπιονικών M. Εσερερ, Π. Μενέα και του εισαγγελέα της Ιταλίας Ντι Πιέτρο. Στην ουσία, συνυπογράφουν μια επιστολή προς τον Τόνι Μπλερ καλώντας την κυβέρνησή του να «εξετάσει θετικά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών και να συμβάλει στην αποκατάσταση της ενότητας του Μνημείου της Ακρόπολης».

Οι υπογραφές κατά χώρα είναι: Αυστρία (7), Βέλγιο (11), Δανία (3), Γερμανία (32), Γαλλία (20), M. Βρετανία (10), Ολλανδία (13), Φινλανδία (92), Ισπανία (31), Ελλάδα (13), Ιρλανδία (8), Ιταλία (39), Λουξεμβούργο (1), Πορτογαλία (12), Σουηδία (6).

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία το 81% των ερωτηθέντων και το 90% των εργαζομένων στα μουσεία της Μεγάλης Βρετανίας αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων στην Αθήνα εντός του 2004.

Οπως τονίζει ο κ. Αλαβάνος: «H περίοδος μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει εξαιρετική σημασία για να κλιμακωθούν οι πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή των γλυπτών. Ούτε μία μέρα δεν πρέπει να χάνεται που η βρετανική κυβέρνηση να ησυχάζει από το παγκόσμιο αίτημα τα εξόριστα γλυπτά να γυρίσουν στον τόπο τους».

Μπορεί η πρωτοβουλία του για την επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό να βρήκε ανταπόκριση σε ευρωβουλευτές άλλων χωρών, έχει όμως ενδιαφέρον ότι από την Ελλάδα την υπογράφουν ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ, αλλά κανείς από το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή