H «τέχνη της ζωής» του Σρι Σρι Ραβί Σανκάρ

H «τέχνη της ζωής» του Σρι Σρι Ραβί Σανκάρ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ίδρυμα Art of Living (AOL) δημιουργήθηκε από τον Σρι Σρι Ραβί Σανκάρ, έναν γκουρού με μεγάλη απήχηση στις μεσαίες τάξεις των πόλεων. Στα νιάτα του είχε τον ίδιο γκουρού με τους Μπιτλς: τον Γιόγκι Μαχαρίσι Μαχές. Οπως ο Μαχαρίσι, διαθέτει μια παιχνιδιάρικη γοητεία, που δίνει στην αγιοσύνη του διασκεδαστική χροιά. Και είναι, όπως εκείνος, ένας διεθνής πνευματικός σούπερ σταρ: Η AOL υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στον κόσμο, με παραρτήματα σε 141 χώρες.

Στο άσραμ του που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Μπάνγκαλορ, στη νότια Ινδία, ο μεγάλος γκουρού μάς απευθύνεται με λόγια που τα χαρακτηρίζει, θα λέγαμε, ένα είδος υπερβατικού πραγματισμού, διανθισμένα με ζουμερούς αφορισμούς. Μιλάει για την ανάγκη «να παγκοσμιοποιήσουμε τη σοφία», να πάρουμε το καλύτερο από τον κάθε πολιτισμό – το γερμανικό πνεύμα ομαδικής εργασίας, την ιαπωνική ακρίβεια, τις ινδικές ανθρώπινες αξίες (και μια πρόσθετη σκέψη, που διατυπώθηκε από γενναιοδωρία για τον Economist: τη βρετανική ευπρέπεια).

Η AOL λειτουργεί με βάση ένα πολύ αποτελεσματικό μοντέλο. Εκτός από τις δωρεές που δέχεται από εύπορους οπαδούς, εισπράττει έσοδα από μαθήματα που διοργανώνονται σε επιχειρήσεις, όπου διδάσκονται οι τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού του γκουρού. Οι τεχνικές αυτές, λέει, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν τις απουσίες λόγω ασθενείας.

Είναι πλούσια λοιπόν η ΑΟL. Αυτό είναι ολοφάνερο αν δει κάποιος το νέο κέντρο διαλογισμού που κτίστηκε πάνω σε σχέδιο του δασκάλου: ένα πενταώροφο οικοδόμημα σαν τεράστια τούρτα, στολισμένο με 5.000 σκαλιστά πέταλα και ορατό από πολλά χιλιόμετρα τη νύχτα, χάρις σε ένα ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα φωτισμού που αλλάζει το χρώμα του γυάλινου θόλου κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, ο πλούτος της AOL φανερώνεται περισσότερο στο τεράστιο φάσμα της κοινωνικής εργασίας που πραγματοποιεί. Ενα από τα προγράμματά της φέρει τον τίτλο «Five H», από τα αρχικά των λέξεων Health, Hygiene, Homes, HumaValues και Harmony iDiversirty (υγεία, υγιεινή, κατοικίες, ανθρώπινες αξίες, αρμονία μέσα στη διαφορετικότητα). Το πρόγραμμα λειτουργεί σε φυλακές και σε 15.000 ινδικά χωριά 21 κρατιδίων. Λειτουργεί επίσης στο εξωτερικό, ακόμα και στο Ιράκ, όπου έχει στείλει γιατρούς και εκπαιδευτές.

Για τους οπαδούς του, ωστόσο, ο Σρι Σρι Ραβί Σανκάρ, πέρα από γκουρού των επιχειρήσεων και μεγάλος φιλάνθρωπος, είναι ένας σχεδόν προσωπικός εκπαιδευτής. Το επίτευγμά του είναι ότι προσφέρει τις διδασκαλίες του σε πακέτα που ταιριάζουν στον καθένα, από τον υπάλληλο γραφείου που θέλει να ανακουφιστεί από το στρες μέχρι τον αφοσιωμένο ιδεαλιστή που θέλει να τα εγκαταλείψει όλα και να ακολουθήσει τον γκουρού του.

Ο ινδουισμός πάντα υπήρξε ποικιλόμορφος, κι έτσι ακόμα και οι παλαιότεροι, πιο αυστηροί ινδουιστικοί θεσμοί δεν επικρίνουν ανοιχτά τους «μοντέρνους» λαοφιλείς γκουρού όπως η Αμμα και ο Σρι Σρι Ραβί Σανκάρ. Υπάρχει όμως κάποια ανησυχία και απαρέσκεια στα σχόλια ορισμένων, λιγότερο «φαντασμαγορικών» δασκάλων. Ο σουάμι Νικιλανάντα, π.χ., πιστεύει πως η AOL είναι «φιλική προς τον χρήστη» αλλά έχει ένα μειονέκτημα: αν κάτι πάει άσχημα, δεν έχει τρόπο να το διορθώσει. Στηρίζεται αποκλειστικά στον χαρισματικό ηγέτη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή