Περιπλους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη σωτηρία του «Καλουτά»

Αυτή τη φορά το υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε έγκαιρα. Επειτα από επείγουσα αναφορά της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων σχετικά με τον κίνδυνο κατεδάφισης του «Θεάτρου Καλουτά», με έγγραφο του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ αναστέλλεται κάθε οικοδομική εργασία στο κτίριο μέχρι να περατωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου σύμφωνα με τον N. 3082/2002. Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΘΣ υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα να διατηρηθεί αυτός ο χώρος μεταπολιτευτικής πολιτιστικής δραστηριότητας. Το «Καλουτά» από τα εναπομείναντα μεγάλα θέατρα της Αθήνας, λειτούργησε επί 50 χρόνια και φιλοξένησε ελληνικά έργα, κορυφαίους πρωταγωνιστές και σπουδαίους θιάσους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι χτίστηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες των αδερφών Καλουτά, που το έχασαν στην πορεία.

Ο T. Πατρίκιος για τη μετάφραση

Στον ποιητή και μεταφραστή Τίτο Πατρίκιο είναι αφιερωμένη η βραδιά που διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης – Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ). Στο θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44), στις 8 μ.μ., το ΕΚΕΜΕΛ προσκαλεί σε μια συζήτηση με θέμα τη μετάφραση της λογοτεχνίας που θα διευθύνει ο Αρης Μπερλής. H εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο των μηνιαίων εκδηλώσεων του ΕΚΕΜΕΛ με τον γενικό τίτλο «H μετάφραση στους τέσσερις ανέμους».

Η ιστορία της θάλασσας

Η πορεία της ναυτιλίας και η εξέλιξη των πλοίων στην Ελλάδα από το 8000 π.Χ. έως σήμερα είναι το θέμα και το περιεχόμενο ενός σημαντικού και καλαίσθητου βιβλίου με τίτλο «100 αιώνες θάλασσα». Εκδότης του το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο από το 1985 λειτουργεί στη Μύκονο με στόχο τη διατήρηση, τη μελέτη και την προβολή της ελληνικής ναυτικής παράδοσης. H έρευνα σε ιστορικές πηγές, η αξιοποίηση της διαθέσιμης ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας και η τεκμηριωμένη παρουσίαση με πληθώρα χαρτών, φωτογραφιών, λιθογραφιών και χειρογράφων συμπληρώνουν το άψογο αποτέλεσμα της έκδοσης.

Αρχαία τραγωδία στη N. Υόρκη

Συζήτηση με την Ολυμπία Δουκάκη και τον Πίτερ Μάινεκ διοργανώνει την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Θέμα της συζήτησης η παραγωγή της ομάδας Ακουίλα, της τραγωδίας του Αισχύλου «Αγαμέμνων». Οι ομιλητές θα εξετάσουν το θέμα των σχέσεων ανδρών και γυναικών και τις αλλαγές που έγιναν στο έργο.

Περιζήτητο το Global Νovel

Το μυθιστόρημα-σκυταλοδρομία «Global Novel» (εκδόσεις «Καστανιώτη») που συνέγραψαν συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο, έχει πουλήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 5 χιλιάδες αντίτυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή