«Εφυγε» στα 104 ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ιωάννης Ξηροτύρης

«Εφυγε» στα 104 ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ιωάννης Ξηροτύρης

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης ημερών και έργου (συγγραφικού και εκπαιδευτικού) εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 104 ετών, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Ξηροτύρης. O υπέρμαχος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, που συνέδεσε το όνομά του με τη διδασκαλία του νεοελληνικού λόγου και με την οργάνωση ενός υποδειγματικού σχολείου, του Πειραματικού, κηδεύτηκε χθες από τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

Ο πρωτοπόρος παιδαγωγός είχε διαύγεια πνεύματος σχεδόν ώς την τελευταία στιγμή, αφού σε ηλικία 95 ετών ξεκίνησε να γράφει το τελευταίο του βιβλίο «Μνήμες και παρατηρήσεις» με γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του ως εκπαιδευτικού.

Το συγγραφικό του όμως έργο (παιδαγωγικό και κοινωνιολογικό) αριθμεί πολλά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα στον καθημερινό και τον περιοδικό Τύπο, αλλά και στα «Χρονικά» το περιοδικό του Πειραματικού που ξεκίνησε να εκδίδεται με δική του πρωτοβουλία.

Γεννημένος το 1900 στην Καστανιά Υπάτης, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου κυριαρχούσε ο αττικισμός, και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία όπου έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Υπηρέτησε σε πολλά σχολεία της Ελλάδος μέχρι το 1941, όταν με παρότρυνση του Αλέξανδρου Δελμούζου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Πειραματικού Σχολείου, σε μια κρίσιμη περίοδο για την εθνική εκπαίδευση λόγω του γλωσσικού ζητήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή