H πολιτική και το βιβλίο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές και διάβασμα, συμβαδίζουν; H προεκλογική περίοδος αναστέλλει την αναγνωστική διάθεση, τη στρέφει σε συγκεκριμένα, «επίκαιρα» βιβλία ή οι αναγνώστες αδιαφορούν παντελώς για το «δίδυμο» εκλογές και βιβλίο;

Λίγο απ’ όλα, θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Οι βιβλιοπώλες συμφωνούν σε δύο σημεία: ότι το κοινό καθόλου δεν ενδιαφέρεται για τα βιβλία που γράφουν οι πολιτικοί και ότι, έτσι κι αλλιώς, ο Φεβρουάριος είναι ο πιο δύσκολος εμπορικά μήνας. Ακόμα και για τα δύο βιβλία του Γιώργου Παπανδρέου, που μόλις κυκλοφόρησαν -«Το δέντρο και το δάσος» (Ελληνικά Γράμματα) και μια συλλογή με άρθρα και συνεντεύξεις του από τις εκδόσεις «Ερμείας»- το αναγνωστικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό. «Τα βιβλία έχουν τη ροή που είχαν και την προηγούμενη περίοδο», απαντούν οι βιβλιοπώλες.

«Νικητής» στον χώρο του βιβλίου, αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι, με διαφορά, το βιβλίο – λεύκωμα του Οθωνα Τσουνάκου «Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο» (εκδόσεις Ηλιοτρόπιο), με αφίσες, φωτογραφίες, ψηφοδέλτια και εικονογραφικό υλικό απ’ όλες τις μεταπολεμικές εκλογές.

Σ’ ό,τι αφορά τον χώρο «λογοτεχνία και εκλογές», τα πρώτα exit poll δίνουν το προβάδισμα στο βιβλίο του Γιώργου Λακόπουλου «Ποιος σκότωσε τον πρωθυπουργό», ενώ αφήνουν πολύ πίσω το νέο βιβλίο της Μάιρας Παπαθανασοπούλου «Εσύ, γλυκειά μου εξουσία».

«O χρηματισμός των πολιτικών μας – Μια γενική θεώρηση όλου του φάσματος συναλλαγής πολιτικών, πολιτών» του Πάρη Διαμαντούρου (Δρόμων), «Εγχειρίδιο προεκλογικού αγώνα» του Κικέρωνα (Πατάκης», «Ιστορία και ψευδαίσθηση στην πολιτική», του Ρέιμοντ Γκες (Μεταίχμιο) και «O πολιτικός χάρτης της μεταπολίτευσης» των Τζιοβάρα – Χιώτη (Λιβάνης) είναι τα βιβλία που ζητούν οι αναγνώστες στο βιβλιοπωλείο «Μητροπόλεως 31». «H κίνηση στο βιβλίο της Μάιρας Παπαθανασοπούλου είναι από μειωμένη έως ανύπαρκτη», συμπληρώνουν.

Ενα ιδιαίτερο στοιχείο σημειώνει το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία»: «Τον τελευταίο μήνα εκδόθηκαν πολλές ποιητικές συλλογές», ενώ στην κακή αγοραστική περίοδο προσθέτουν και τον πρόσφατο χιονιά.

Οσο για τα βιβλία που περισσότερο κινούνται είναι το «Ιστορία και ψευδαίσθηση στην πολιτική», το «Εγχειρίδιο προεκλογικού αγώνα» του Κικέρωνα» και το «Διαβάζοντας τον Μακρυγιάννη» του Γιώργου Γιαννουλόπουλου (Πόλις).

Παρά τα πολλά βιβλία που κυκλοφορούν με θέμα την ιστορία των εκλογών, τις στατιστικές, τα γκάλοπ, το κοινό δεν τα αναζητεί.

«Ναι» στο χιούμορ

Στο χιούμορ στρέφεται το κοινό που επισκέπτεται το βιβλιοπωλείο της «Εστίας» μέσω του λευκώματος του Οθωνα Τσουνάκου, ενώ ζήτηση έχουν τα βιβλία «O χρηματισμός των πολιτικών μας» του Π. Διαμαντούρου, το «Ποιος σκότωσε τον πρωθυπουργό» του Γ. Λακόπουλου και «Δικαιώματα και θεωρία της δικαιοσύνης» του Γρηγόρη Μολυβά (Πόλις).

«Αυτή η εβδομάδα, όπως και η επόμενη, είναι νεκρή για το βιβλίο, γενικά», λένε στο βιβλιοπωλείο «Πατάκης». Από τα βιβλία που κάπως ξεχωρίζουν και συνδέονται με την προεκλογική περίοδο, οι αναγνώστες ζητούν το λεύκωμα του Οθωνα Τσουνάκου «Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο» και το «Εγχειρίδιο προεκλογικού αγώνα του Κικέρωνα. Οι υπεύθυνοι των βιβλιοπωλείων «Πατάκης» και «Καστανιώτης» συμφωνούν ότι «τα βιβλία που έχουν γράψει οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρουν το κοινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή