Νέες εκδόσεις

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΜΑ

Θανάση Βακάλη

«Τα Ανω Ραβένια τα δυτικότερα Ζαγοροχώρια»

εκδόσεις “Μίλητος”, σελ. 488, 115 ευρώ

Μια έκδοση που ξεπερνάει τα όρια της απλής ιστορικής καταγραφής και αποπνέει την αγάπη και τη φιλοδοξία της διαχρονικής αποκάλυψης ενός τόπου που προσπάθησε να διατηρήσει το γνήσιο ύφος του μέσα στην καθολική κυριαρχία του αστικού προτύπου, αλλά και ενός τόπου που «διανύει την επιγένεση ως άλλη οπτική του επερχόμενου θανάτου του», όπως εύστοχα σημειώνει ο συγγραφέας. Μια έκδοση – υπόδειγμα για όλους τους τόπους της ελληνικής γης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

Οθων Τσουνάκος

Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο

επιστ. επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου

εκδ. «Ηλιοτρόπιο», σελ. 160, 35 ευρώ

Το βιβλίο καταγράφει με τρόπο εύληπτο και χρηστικό όλες τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνει τα στοιχεία ταυτότητας της κάθε εκλογικής αναμέτρησης, βασικές πληροφορίες για τα πρόσωπα και τα πράγματα και κυρίως πρωτογενές εικονογραφικό υλικό που μπορεί να μεταφέρει άμεσα τον αναγνώστη στην εποχή της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών, προεκλογικό υλικό, ψηφοδέλτια, έγγραφα, γελοιογραφίες και άλλα ντοκουμέντα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Θανάσης Χατζής

Το ραντεβού των φεγγαριών

Διάστερος Εκδοτική, σελ. 269, 15,36 ευρώ

Μια αληθινή ιστορία που πραγματεύεται το θέμα της ευτυχίας: το να κατακτήσεις την ευτυχία είναι άθλος, το να σε κατακτήσει εκείνη είναι σύμπτωση. H ευτυχία είναι σαν την αστραπή. Πρέπει όμως να έχει υπομονή για να τη δεις, πρέπει να την περιμένεις και να μη βιαστείς να φύγεις. Αυτή είναι η άποψη του συγγραφέα, που μ’ αυτό το βιβλίο ολοκληρώνει μια τριλογία ερωτικών μυθιστορημάτων με θέμα την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου για την ευτυχία.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τζόαν και Τζέρι Ντριάνσκι

Η καλή τύχη της Φατίμα

μετ. Εφη Κορομηλά

εκδ. «Ωκεανίδα», σελ. 384, 16 ευρώ

Εγκαταλελειμμένη από ένα σύζυγο που δεν την αγάπησε ποτέ και με την αδελφή της να έχει πεθάνει τελευταία, η Φατιμά που μόλις έφτασε από την Τυνησία στο Παρίσι, θεωρεί τον εαυτό της τον πιο κακότυχο άνθρωπο του κόσμου. Ετοιμη να πιάσει δουλειά στης κόμισσας τριγυρνάει με την πορτοκαλιά της κελεμπία στους δρόμους της Πόλης του Φωτός και αισθάνεται σαν ψάρι έξω από το νερό. Με τη μαγεία, ωστόσο, της ζεστασιάς της, η Φατίμα μεταμορφώνει τη ζωή των ανθρώπων που γνωρίζει και τελικά και τη δική της. H Αμερικανοί Τζόαν και Τζέρι Ντριάνσκι έγραψαν το μυθιστόρημα πλάι πλάι σε ένα καφέ στο Παρίσι, όπου ζουν τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σιδηροδρομικώς

Μπουένος Αϊρες – Μαδρίτη

Εκδ. του Εικοστού Πρώτου – ΕΚΕΜΕΛ, σελ. 110

Τα ισπανικά, αργεντίνικα και μεξικάνικα διηγήματα που παρουσιάζονται σε αυτήν τη συλλογή ανήκουν στο είδος της λογοτεχνίας που γνώρισε την έμπνευσή της από το θέμα του τρένου. Ανήκουν στους Χούλιο Κορτάσαρ, Χούλιο Γιαμαθάρες, Χουάν Χοσέ Αρεόλα, Κάρλος Καστάν, Χοσέ Αντόνιο Μουνιόθ Ρόχας, Εκτορ Τισόν και Γκαστόν Τορέντε Μπαλιεστέρ. Οπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, είναι διηγήματα διαφορετικά μεταξύ τους τόσο στο ύφος όσο και στη σύλληψη, έχουν όμως καταγεγραμμένα στο σώμα τους τα ανεξίτηλα ίχνη που έχουν αφήσει στη γεωγραφία τα τρένα.

ΔΟΚΙΜΙΟ – ΜΕΛΕΤΗ

Αλέξης Ζήρας

Ενας Γραικός στα ξένα

εκδ. «Γαβριηλίδης», σελ. 306

Αντλώντας κείμενα από την εντονότατη μελετητική του δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών, ο Αλέξης Ζήρας προσφέρει 33 δοκίμια – αναγνώσεις άλλων λογοτεχνιών. Ναμπόκοφ, Μοπασάν, Κάφκα, Καπότε. Τζόυς, Μισώ, Γκόμπροβιτς, Απολιναίρ, Μισίμα. Κούντερα, Μαλρώ, Σαντράρ, Φώκνερ. Σαρτρ, Φιτζέραλντ, Μπρόντιγκαν, Χέμινγουεϊ, Μαρκές, Νταίμπλιν είναι μερικές από τις λογοτεχνικές φυσιογνωμίες οι οποίες περιλαμβάνονται στις σελίδες του κάτω από έξι κατηγορίες: O λογοτέχνης ως πολίτης, H ανάδυση του γλωσσικά ουσιώδους, Οι γραφές της εξορίας, Μύθοι της περιπλάνησης, Ουτοπίες του αληθινού και του ωραίου, H αλληγορία ως παρωδία της πραγματικότητας.

ΜΕΛΕΤΗ

Δημήτρης Κοκόρης

Μια φωτιά. H ποίηση

Σχόλια στο έργο του Γιάννη Ρίτσου

εκδ. «Σοκόλη», σελ. 118

H μεταφορική ταύτιση της ποίησης με τη φωτιά την οποία αρύει ο Γιάννης Ρίτσος από την ποίηση του Ελυάρ και την προτάσσει όταν ασχολείται με το έργο του Γάλλου ποιητή θα μπορούσε να τεθεί και ως προς την ποίηση του ίδιου του Ρίτσου. Μια τέτοια εσώτερη φλόγα τον θέρμαινε αλλά και τον ωθούσε να αποτυπώνει ποιητικά τις συναισθηματικές δονήσεις που τού προκαλούσαν οι υπαρξιακές, πολιτικές, προσωπικές και κοινωνικές περιπέτειές του και αναζητήσεις.

Γιάννης Παπακώστας

Ιχνηλασίες

εκδ. «Πατάκη», σελ. 336, 19 ευρώ

Ποια ήταν τα στάδια από τα οποία πέρασε ο όρος «λογοτεχνία» πριν αποκτήσει τη σημασία που έχει σήμερα; Από πότε, δηλαδή, έπαψε να ταυτίζεται με τον γενικότερο όρο «φιλολογία» και κατ’ επέκταση με τον μειωτικό όρο «ελαφρά φιλολογία»; Το έργο του Γιάννη Παπακώστα κάνει ακόμα λόγο για τα ψευδώνυμα του Ν.Γ. Πολίτη, καθώς και για τα λανθάνοντα έργα των Μιχαήλ Μητσάκη, Γ. Δροσίνη και Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Και παράλληλα επιχειρεί την ερμηνευτική προσέγγιση πλευρών του έργου νεότερων ή σύγχρονων συγγραφέων, όπως του Δημήτρη Χατζή, της Κικής Δημουλά, του Νίκου Θέμελη, του Σωτήρη Δημητρίου, της Ελένης Σαραντίτη, του Νάσου Βαγενά και του Γιάννη Βαρβέρη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Δημήτρη Γ. Κατσαφάνα

Το πριγκηπάτο του Μορέως

εκδ. «Ιδιομορφή», σελ. 304

«Για ποιο λόγο έχει πέσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για την ιστορία;», αναρωτιέται ο Ντάνιελ Τζόνσον στους «Τάιμς του Λονδίνου». «Ενα μέρος της ευθύνης», απαντάει, «ανήκει στους ίδιους τους ιστορικούς διότι η αφήγηση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα». Το κενό αυτό σκοπεύει να καλύψει με το βιβλίο του ο Δημήτρης Γ. Κατσαφάνας γράφοντας την ιστορία του Δεσποτάτου του Μορέως, της Νέας Γαλλίας όπως είχε ονομάσει ο Πάπας την ηγεμονία που ίδρυσαν οι Γάλλοι ιππότες της Δ΄ Σταυροφορίας στην Πελοπόννησο στον 13ο αιώνα. Το κείμενο βασίζεται βέβαια στις πηγές και στα συμπεράσματα των ειδικών, έχει όμως συγχρόνως ως στόχο του και να αγγίξει και το πλατύ κοινό.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Νίκος Ταμπάκης

Το όνειρο του Σωκράτη

Ο διάλογος της τρίτης ημέρας

εκδ. «Γκοβόστη», σελ. 204

Πώς άραγε θα έβλεπε τον κόσμο μας ένας μεγάλο σοφός, ένα από αυτά τα σπάνια πνεύματα αν ξαφνικά βρισκόταν στην εποχή μας; Πώς θα έκρινε τους αιώνες που κύλησαν και συγκεκριμένα, τις σύγχρονες θεωρίες για τη Φύση και τον Ανθρωπο; Και αν συγκεκριμένα ο σοφός αυτός ήταν ο ανικανοποίητος αναζητητής της Αρετής και της Αλήθειας μέγας Σωκράτης, πώς θα χρησιμοποιούσε τις γνώσεις που συσσώρευσαν οι 24 αιώνες από το θάνατό του για να απαντήσει στα προσφιλή του ερωτήματα; Και τι θα σκεφτόταν για το καύχημα της σημερινής επιστήμης, το μαγικό μικρόκοσμο της Κβαντικής Θεωρίας και της Σχετικότητας; «Το όνειρο του Σωκράτη» είναι ένας τέτοιος φανταστικός διάλογος σύνδεσης της Γνωσιοθεωρίας με την Οντολογία.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Μάγκι Νιν

Ενα δώρο ξεχωριστό

εκδ. «Ψυχογιός», σελ. 18, 13 ευρώ

Ο λαγός ο Πετρής θέλει να κάνει στη φίλη του τη Λίνα ένα δώρο ξεχωριστό για τη γιορτή της. Ψάχνει σε κάθε γωνιά του δάσους αλλά αντί για πολύτιμες αστραφτερές πέτρες βρίσκει μονάχα μούρα, δροσοσταλίδες και βοτσαλάκια. Στο τέλος, θα ανακαλύψει ωστόσο ότι το μοναδικό μεγάλο δώρο που μετράει είναι η αγάπη που έχει για τη φίλη του μέσα στην καρδιά του.

Ευγένιου Τριβιζά

Ούτε γάτα ούτε ζημιά

εικον. Βαγγέλης Ελευθερίου

εκδ. «Κέδρος», σελ. 44, 6,50 ευρώ

Μετά το παραπονεμένο ελεφαντάκι, τη λαίμαργη φάλαινα, τον φαλακρό σκαντζόχοιρο και τα χρωματιστά κοράκια, ο μεγάλος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς παρουσιάζει τις περιπέτειες της Μπιζού της γάτας, της ζημιάρας, της γκριζομάτας.

ΝΟΜΙΚΟ

Παναγιώτη E. Πουλή

Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας

της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

εκδ. «Σάκκουλα», σελ. 525, 46 ευρώ

Το έργο καταγράφει με ενιαίο τρόπο τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, καθώς και τη σχετική νομολογία που αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των AEI και των TEI. Ειδικότερα, καλύπτει τα εξής ζητήματα: Αποστολή της ανώτατης εκπαίδευσης, ακαδημαϊκές ελευθερίες και άσυλο. Αυτοδιοίκηση, οργανωτικές δομές και όργανα. Προσωπικό των AEI και των TEI. Σπουδές, φοιτητικά θέματα και έρευνα. Παρουσιάζονται ακόμα οι νέοι θεσμοί της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Και επίσης, τα νομοθετήματα που αφορούν το ΔΙΚΑΤΣΑ, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή