Περιπλους

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες από «Μπουλούκια»

Μια επιστημονική προσέγγιση του ξεχασμένου αλλά αξιόλογου θεατρικού είδους των μπουλουκιών, από το οποίο ξεπήδησαν ηθοποιοί όπως οι Αννα και Μαρία Καλουτά, ο Στέφανος και η Αλέκα Στρατηγού, ο Αλέκος Χρυσοστομίδης, η Σπεράντζα Βρανά και τόσοι άλλοι, θα γίνει στην επιστημονική – καλλιτεχνική διημερίδα που διοργανώνεται στις 15 και 16 του μηνός. Ιδέα του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ομάδας «Θεώρηση» του Γ. Χατζηδάκη, θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Πανεπιστήμιο (ώρα 8.30 μ.μ., Θόλου 5 στην Πλάκα) με πολλούς παλιούς γνώριμους καλεσμένους. Ανάμεσά τους οι: Νίκος Δανίκας, Μπέμπα Δελούδη, Εύα Λία, Σοφία Ολυμπίου, Κώστας Προβελέγγιος κ.ά., που έχουν ακόμη νωπή την εμπειρία τους από αυτή την παράδοση του λαϊκού θεάτρου. H εκδήλωση θα πλαισιώνεται από μουσική σχετική με τα μπουλούκια σε μελοποιημένη ποίηση των: K. X. Μύρη, Στ. Κραουνάκη, M. Φωτόπουλου, Γ. Χατζηδάκη κ.ά., από τις Μαρίκα Τζατζαδάκη και Μαριάνθη Λιουδάκη. Στο πιάνο η Σωτηρία Κολόζου.

«Γατόπαρδος» σε νέα έκδοση

Το αριστούργημα του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα, ένα από τα σημαντικότερα έργα της ιταλικής και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, κυκλοφορεί σε νέα έκδοση, αναθεωρημένη και συμπληρωμένη με ανέκδοτα κείμενα του συγγραφέα. Το βιβλίο, σε μετάφραση Μαρίας Σπυριδοπούλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, σε ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση. O «Γατόπαρδος», μεταφρασμένος σε πολλές γλώσσες, μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Λουκίνο Βισκόντι. Το φημισμένο αριστούργημα του Λαμπεντούζα ανοίγει την αυλαία του στη Σικελία, την άνοιξη του 1860. Κεντρικό και τραγικό πρόσωπο είναι ο Ντον Φαμπρίτσιο, ο οποίος εκπροσωπεί έναν κόσμο που αργοπεθαίνει στην ενοποιημένη Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή