Παραδοσιακά Ηχοχρώματα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λύκειο Ελληνίδων παρουσιάζει «Χρώματα και Ηχοχρώματα στον Κύκλο του Χρόνου», τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Αυγούστου στο Ηρώδειο. Αλλωστε, τι πιο αυθεντικό και παραδοσιακό θα μπορούσε να φιλοξενήσει το Ελληνικό Φεστιβάλ αυτές τις ημέρες, για τους ξένους που θα επιδιώξουν να γνωρίσουν χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας;

Το βασικό υλικό της παράστασης είναι μουσικοχορευτικά στιγμιότυπα από τον εορταστικό εθιμικό κύκλο της ελληνικής υπαίθρου, που χρονικά τοποθετούνται, κυρίως ως προς την ενδυματολογική αναπαράστασή τους, στις προπολεμικές δεκαετίες. Αυτό δεν αποτελεί μουσειακή αναφορά, εφόσον οι χοροί, οι μελωδίες, τα τραγούδια, οι οργανοπαίκτες, ακόμα και οι εθιμικές πράξεις και τα δρώμενα, είναι μέσα στη ζώσα πραγματικότητα, εξίσου αυτονόητα με τα στοιχεία του αστικού – εθνικού βίου, που εδώ συμπληρώνουν και διευκρινίζουν τη χρονική στιγμή.

Από το καλοκαίρι των πανηγυριών, λοιπόν, μέχρι το φθινόπωρο που στις αγροτικές κοινωνίες κυριαρχεί η έγνοια για την σπορά, κι από τον χειμώνα με τις εθιμικές γιορτές που μαρτυρούν την αγωνία για την τύχη των ζωοποιών στοιχείων μέχρι την άνοιξη με τα χελιδονίσματα και τα λαζαριάτικα έθιμα, το Λύκειο Ελληνίδων προσκαλεί το κοινό σ’ ένα ταξίδι μνήμης και παράδοσης.

Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης: το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Σύλλογος Βλάχων Νομού Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος», η Ενωση Ποντίων Σουρμένων Αττικής, η Χορωδία Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Γεώργιου I. Κακουλίδη, η Χορωδία Νέων του Λυκείου των Ελληνίδων «Μουσικές Ανατροπές» υπό τον Κώστα Καραμάνο και ο Χρόνης Αηδονίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή