O Ολυμπισμός και η Ελλάδα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

John F. L. Ross

Ολυμπιακοί Αγώνες – Επιστροφή στην κοιτίδα

Εκδ. Explorer, σελ. 272

Με επιστημονική εγκυρότητα, χωρίς κλισέ, συναισθηματισμούς και στερεότυπες αναδρομές, το βιβλίο του δημοσιογράφου και αναλυτή JohF. L. Ross «Ολυμπιακοί Αγώνες – Επιστροφή στην κοιτίδα» (εκδ. Explorer) ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές άλλες «ολυμπιακές» εκδόσεις για τον διεισδυτικό και πολυεπίπεδο χειρισμό του θέματος. O JohF. L. Ross, δημοσιογράφος στην αγγλόφωνη «Καθημερινή», συνδυάζει τη ματιά του αναλυτή των διεθνών σχέσεων με την αγάπη ενός φιλάθλου, ενώ οδηγός παραμένει η ανάγκη κατανόησης του ελληνικού «τρόπου», αρχαίου και σύγχρονου.

Το βιβλίο, χωρισμένο σε ενότητες που αφορούν την αρχαιότητα, την αναβίωση στον 19ο αιώνα και τους σύγχρονους Αγώνες, δεν παρασύρεται από γραμμικές και άνευρες εξιστορήσεις. Αντίθετα, χαρακτηριστικό της συνθετικής ικανότητας του Ross είναι η ανάδειξη συνδυαστικών στοιχείων που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, υποδεικνύοντας τους κινδύνους που γεννά η υπεραπλούστευση ή η δίχως φίλτρο προσέγγιση του παρελθόντος. Εμφαση δίνεται στα πλοκάμια των ιδεών που γέννησαν και εξακολουθούν να ενισχύουν το ολυμπιακό κίνημα. Ενα κίνημα που γεννήθηκε μέσα από το πνεύμα του ρομαντισμού αλλά, ας μην το ξεχνάμε, και μέσα από τα πρώτα δίκτυα της πρώιμης παγκοσμιοποίησης με την άνθηση των αστικών, βιομηχανικών κοινωνιών του 19ου αιώνα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ανιχνεύεται πουθενά η διάθεση απομυθοποίησης του ολυμπιακού κινήματος. Αντίθετα, κινητήριος δύναμη είναι η αποθέωση του αθλητισμού ως ενός ριζοσπαστικού, κοινωνικού ρεύματος που άρχισε να διεισδύει στη Δύση τα τελευταία 200 χρόνια, για να απογειωθεί στη διάρκεια του 20ού αιώνα και να συνδυαστεί τελεσίδικα με την εμπορευματοποίηση και τον πρωταθλητισμό. Για να κατανοήσει κανείς το παρελθόν, οφείλει να το δει ως έχει, αλλά για να νιώσει κανείς το βάρος του παρόντος, οφείλει να γνωρίζει τη διαδρομή.

Με πολλές ανεκδοτολογικές αναφορές, γοητευτική αφήγηση και εντυπωσιακό έλεγχο του υλικού, ο Ross προσφέρει έναν τίτλο που εμπλουτίζει την ολυμπιακή βιβλιογραφία και που συμβάλλει επί της ουσίας στην κριτική σκέψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή