Ποιες μουσικές «πουλάνε»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πειράζει που κάθε φορά που Ελληνας αθλητής ανεβαίνει στο βάθρο, ακούμε και ένα συρτάκι; Πειράζει που η ελληνική επιτυχία έχει συνδεθεί με ένα παράφωνο, τουριστικό σάουντρακ που πασχίζουμε χρόνια τώρα να ξεχάσουμε; «Το συρτάκι φοριέται πολύ τις τελευταίες ημέρες, μαζί και ο εθνικός μας ύμνος», λέει ο εκφωνητής της δημόσιας τηλεόρασης. Ευτυχώς που το σάουντρακ της τελετής έναρξης τα χώρεσε όλα: και Κουμεντάκη και dj Tiesto και Θεοδωράκη και Μπιορκ και Χατζιδάκι και Χατζηγιάννη και Παπαδημητρίου και Ξαρχάκο και συρτάκι διά στόματος Ρογκ. Και οι πωλήσεις των άλμπουμ; Πόσο επηρεάστηκαν από τον απόηχο της πρεμιέρας της Ολυμπιάδας;

Θελήσαμε να μάθουμε τι μουσική «πουλάει» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι απόψεις ποικίλλουν… H μουσική που ακούμε σαν θεατές αυτές τις ημέρες στα στάδια είναι ροκ, έθνικ, ελληνική, lounge, ποπ, κινηματογραφική, από Μπιτλς και Πιαφ μέχρι Τσαλιγοπούλου και από U2 και Deep Purple μέχρι Πορτοκάλογλου, Αλεξίου, Λιδάκη και Νταλάρα. Σαν χαλασμένη βελόνα στα ραδιόφωνα του κόσμου.

Με μια στάση στην Ισλανδία. H Μπιορκ μπορεί να ερμήνευσε το «Oceania» λάιβ(;) αλλά το καινούργιο της άλμπουμ «Medulla» δεν έχει βρει τη θέση του ακόμη στις προθήκες των εγχώριων δισκοπωλείων. Πάντως αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις των υπευθύνων, μάλλον δεν θα είναι sold-out. H ίδια, για να δικαιολογήσει την όχι και τόσο θεαματική της εμφάνιση, είπε στους υποστηρικτές της στο Διαδίκτυο: «Το Ολυμπιακό Στάδιο δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για τα τραγούδια μου. H μουσική μου ακούγεται καλύτερα σε σπηλιές και καλύβια».

Ο dj Tiesto πάλι δεν έχει τέτοιο πρόβλημα αφού ακούγεται παντού. Δεν θεωρείται τυχαία Νο1 dj στον κόσμο. Πουλάει σταθερά και π.Ο. (προ Ολυμπιάδας) και μ.Ο., αν κρίνουμε από τις πωλήσεις του «Just be». O Τάσος Αναστασιάδης, από το τμήμα χορευτικών του κεντρικού δισκοπωλείου «Μετρόπολις», λέει: «Εχουν περάσει λίγες μόλις ημέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών. O dj Tiesto πουλούσε και πριν αρχίσουν οι αγώνες επειδή είχε ακουστεί ότι θα ερχόταν σε διάφορα events. Και η Μπιορκ φαντάζομαι ότι θα πάει καλά όταν θα βγει, αν και δεν ήταν και τόσο σπουδαία. Δεν υπάρχει κάποιο best-seller, κάτι που να ξεχωρίζει. Οι συλλογές κυρίως, ό,τι ακούγεται στα κλαμπ, τα χιτ της εποχής είναι αυτά που κινούνται». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος τζαζ του ίδιου δισκοπωλείου: «Είναι στάνταρ οι τίτλοι που πουλάνε. Ελληνικά συγκροτήματα, όπως HumaTouch και Μπαρμπέρης, προσφορές παλιών τίτλων με 6,90 ευρώ, κλασικά, ελληνικά, παραδοσιακά άλμπουμ, Μπιθικώτσης, Ζορμπάς, Θεοδωράκης, που ζητούν επίμονα οι τουρίστες».

Και στο αεροδρόμιο; Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα στο Ελευθέριος Βενιζέλος; «Χατζιδάκι, Θεοδωράκη πουλάμε συνήθως», μας λέει ο υπεύθυνος του «Μετρόπολις» εκεί, Νίκος Ζώτος. «Ανέκαθεν είχαμε αυξημένη κίνηση στα ελληνικά. Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μικρή αύξηση, όχι τεράστια, που αφορά κυρίως ελληνικό, ποιοτικό τραγούδι, όχι λαϊκό. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Κότσιρας, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 4%. Στα ξένα είναι ίδια με πέρυσι. Οι επισκέπτες ζητούν πάντα συλλογές, κυρίως ελληνικές».

Τα καλά νέα διαδίδονται γρήγορα. Το «Pass the flame» και ο Κότσιρας μάλλον ευνοήθηκαν από την τελετή έναρξης και ας το έχουμε ακούσει σε ταγκό, τσάμικο και τζαζ ρεμίξ. Και η Βανδή ακούγεται λόγω του διαφημιστικού σποτ του μεγάλου χορηγού, αλλά δεν το κάνουμε θέμα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με την τελετή έναρξης, αλλά και με τη φλόγα», λέει ο υπεύθυνος του δισκοπωλείου του αεροδρομίου. «Το Pass the flame άρχισε να κινείται τελευταία. Από την ημέρα που ήρθε η φλόγα πουλάει πέντε σινγκλάκια ημερησίως, ενώ παλιότερα πουλούσε ένα τη μέρα.»

Τα τρία «oλυμπιακά» άλμπουμ, το «Φως», το «Harmony» και το «Unity» πάνε μαζί με τον Φοίβο, την Αθηνά και τα αυθεντικά ολυμπιακά προϊόντα. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε τo «Φως» πηγαίνει καλύτερα. Στο Μαρούσι πάντως η εικόνα είναι μάλλον διαφορετική. O υπεύθυνος του «Virgin» εκεί, Νίκος Τσακιρίδης, δίνει τη δική του ετυμηγορία: «Υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση για την Μπιορκ. Τη ζητάνε αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Την περιμένουμε από μέρα σε μέρα. O Tiesto πουλάει πολύ έτσι κι αλλιώς, δεν περιμένει από την Ολυμπιάδα για να πουλήσει. Είναι πεσμένη η κίνηση, τι να πω; Είχαν έρθει πριν από 2-3 μήνες από τα διεθνή κανάλια και μας είχαν ζητήσει το best of της Ελλάδας. Κι εμείς τους δώσαμε την… κορυφή: Πλούταρχο, Βίσση, Θεοδωράκη και τέτοια. Είχε έρθει και ένας από ένα συνεργείο από την Κίνα και ήθελε μία… από όλα. Το “Φως” το ζητάνε πολύ. Και Ρουβά είχε πάρει ένας προχθές. Από τα ξένα, δεν χρειάζονται αγώνες για να θυμηθούμε τον dj Tiesto ή την Μπιορκ, αυτοί πιστεύω ότι πουλάνε από μόνοι τους. Γι’ αυτό άλλωστε και τους φέρανε. ΄H κάνω λάθος;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή