Αντεπίθεση ετοιμάζει το θέατρο

Αντεπίθεση ετοιμάζει το θέατρο

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολος για το θέατρο το φετινό ολυμπιακό καλοκαίρι -με τις ελπίδες των θιάσων κρεμασμένες στον Σεπτέμβριο πια-, αλλά αυτό δεν θα πτοήσει βέβαια τους θιάσους, που μετά τον Δεκαπενταύγουστο αρχίζουν πια πυρετώδεις προετοιμασίες για τις παραστάσεις που θα παρουσιάσουν το χειμώνα στην Αθήνα.

Ηδη, όχι μόνο έχουν επιλεγεί τα έργα, αλλά στα περισσότερα θέατρα έχουν σχηματισθεί και οι θίασοι που θα τα ανεβάσουν – τουλάχιστον στα πιο συνεπή και οργανωμένα από αυτά. Το ρεπερτόριο που έχει αναγγελθεί, και που αυξάνεται θεαματικά πια από μέρα σε μέρα, περιλαμβάνει, όπως συνήθως κάθε χρόνο στο αθηναϊκό θέατρο, ποικίλα έργα, παλιά και καινούργια, κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα. Είναι πολύ νωρίς βέβαια για να διατυπωθούν από τώρα κάποιες παρατηρήσεις για τις κατευθύνσεις του ρεπερτορίου αυτού, αλλά είναι ήδη φανερή μια προτίμηση στις σταθερές αξίες – δηλαδή στο κλασικό ρεπερτόριο, ποικιλοτρόπως κλασικό: Ιψεν, Τσέχοφ, αλλά και Μπρεχτ, και Σάιμον, Αλμπι ή Ξενόπουλος, Μπέκετ και Σαίξπηρ…

Ας αρχίσουμε από το Θέατρο του Νότου του Γιάννη Χουβαρδά, από τα πιο οργανωμένα, που θα παρουσιάσει την επόμενη περίοδο δεκάδα παραστάσεων, ορισμένες από αυτές σε συνεργασία με το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, όπως το «Με το ίδιο μέτρο» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με τους Αννα Μάσχα, Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη, Ιωάννα Παπά, Ακη Σακελλαρίου κ.ά. Στο Πόρτα θα επαναληφθεί και η περσινή επιτυχία του Αμόρε με το «H ζωή είναι ένα όνειρο» του Καλντερόν. Στο Αμόρε (Κεντρική Σκηνή) θα παρουσιαστούν το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Λίλο Μπάουρ, με Ιερώνυμο Καλετσάνο, Λαέρτη Μαλκότση, Μαρία Σκουλά κ.ά., «Φαρ εγουέι» της Κάριλ Τσέρτσιλ, σε σκηνοθεσία Βίκης Γεωργιάδου, με Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννο Περλέγκα κ.ά., «Κλάβινγκο» του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά με Χρήστο Λούλη, Μαρία Πρωτόπαπα κ.ά. Στον «Εξώστη» του Αμόρε θα ανεβούν: Λούκας Μπέρφους «Τέσσερις εικόνες αγάπης», σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος, με Κλέωνα Γρηγοριάδη, Διώνη Κουρτάκη κ.ά. Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ιωάννης» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, με Δέσποινα Κούρτη, Ελένη Κοκκίδου, Κοσμά Φοντούκη κ.ά. καθώς και τρία ακόμη έργα από νέους σκηνοθέτες.

Στο Θέατρο Εξαρχείων θα παιχτεί, με νέα διανομή, το «Κοπεγχάγη» του M. Φρέιν, με τους Τάκη Βουτέρη (και σκηνοθεσία), Στέφανο Κυριακίδη και Αννίτα Δεκαβάλα. Τρία κλασικά έργα θα ανεβάσει το Απλό του Αντώνη Αντύπα: «Βρυκόλακες» του Ιψεν, με Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρη Καταλειφό, Γιάννη Καρατζογιάννη, Ξενόπουλου «Πεπρωμένα», με Αγγελική Παπαθεμελή και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και το «Σημειώσεις σε φύλλα που πέφτουν» του Αγιουμπ Χαν-Ντιν, με τη Σοφία Σεϊρλή.

Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας της Μπέτης Αρβανίτη θα ανεβούν: «Και καλά Χριστούγεννα» του Αλαν Εϊκμπορν, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, με Μπέτη Αρβανίτη, N. Αρβανίτη, Γ. Βόγλη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Χρ. Στέργιογλου κ.ά., «Pugilist Spesialist» του Αντριάνο Σάπλιν, σε σκηνοθεσία Δ. Παπαδόπουλου, με Μυρτώ Αλικάκη, Π. Λαγούτη κ.ά. «Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ με τους Μάγια Λυμπεροπούλου και Δ. Παπαδόπουλο, που και συσκηνοθετούν. Επίσης, θα παιχτούν και πέντε μονόλογοι από αυτούς που είχε παρουσιάσει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Η Κάτια Δανδουλάκη θα παρουσιάσει στο θέατρό της τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, με τους Γιάννη Φέρτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Θέμιδα Μπαζάκα κ.ά. Στο θέατρο Προσκήνιο ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο «H γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Ντέπι Ισιτ, με Ναταλία Τσαλίκη και Τζόυς Ευείδη. Επίσης το «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Στο Καρέζη T. Ουίλιαμς «O τελευταίος επισκέπτης» με Αντιγόνη Βαλάκου, Νένα Μεντή, Ερση Μαλικένζου, Στράτο Τζώρτζογλου σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Στο Αθηνών ο Θοδωρής Αθερίδης επαναλαμβάνει, μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη, το έργο του «… από έρωτα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Επανάληψη και στο Βασιλάκου όπου οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος και Μίμης Χρυσομάλλης ξαναπαίζουν «Παράξενο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον. Επανάληψη και στην Αθηναΐδα με την «Ευαίσθητη ισορροπία» του Εντουαρντ Αλμπι από τους Ζωή Λάσκαρη, Τάκη Χρυσικάκο, Βάνα Πεφάνη κ.ά. σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Το δικό της θέατρο εγκαινιάζει η Κατερίνα Μαραγκού, Θέατρο Αλμα, με το έργο της Τζοάνα Μάρεϊ Σμιθ «Ονορ». Μαζί της ο Μηνάς Χατζησάββας κ.ά. σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. «Φρανκεστάιν Ρεντίκουλους» του Μάρτιν Ντάουνιγκ στο Νέο Ριάλτο από τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και την Εφη Μουρίκη. Στο θέατρο Μεταξουργείο σκηνοθετεί η Μάνια Παπαδημητρίου το έργο του Βούλγαρου Στέφαν Τσάνεφ «O άλλος θάνατος της Ιωάννας της Λωραίνης» με τους Γιασεμή Κηλαηδόνη, Χρήστο Σαπουντζή και Γιώργο Γιαννακάκο.

Στο θέατρο Πειραιώς 131 θα επαναληφθεί, με νέα διανομή, το έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», ενώ στο «Ηβη» θα ανεβεί νέο έργο της δυάδας Ρήγα – Αποστόλου, το «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», με Χρύσα Ρώπα, Σοφία Φιλιππίδου κ.ά.

Στο θέατρο «Επί Κολωνώ» θα δούμε το έργο «Στους 90 βαθμούς C…» της Μάρσα Νόρμαν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού με τις Αννα Πορφύρη και Μαριάννα Λαμπίρη, ενώ στην κεντρική σκηνή του ο θίασος «Δυτικά της Πόλης» θα παρουσιάσει το έργο του Μπρεχτ «Νοκουμέντα Φάτσερ» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι το Εθνικό Θέατρο θα επαναλάβει στο Κοτοπούλη το «Ποια Ελένη» των Ρέππα – Παπαθανασίου και κατόπιν θα ανεβάσει στο ίδιο θέατρο «Πάπισσα Ιωάννα» ή «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, ενώ στο θέατρο Κάπα θα ανεβάσει πρώτα «Εντα Γκάμπλερ» του Ιψεν με τη Φιλαρέτη Κομνηνού σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και μετά «Κύκλο με κιμωλία» του Μπρεχτ με τη Λυδία Κονιόρδου σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή