H αγορά των βιβλίων στην oλυμπιακή Αθήνα

H αγορά των βιβλίων στην oλυμπιακή Αθήνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόσο κάνει το λεύκωμα;» ρωτούσε χθες το πρωί στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» ένας κύριος. Είχε ήδη επιλέξει μια έκδοση της «Αθήνα 2004» για το Αιγαίο. «Εκατόν δεκαπέντε ευρώ», απάντησε η πωλήτρια. «Γιατί αγοράσατε έτσι αδιαμαρτύρητα το λεύκωμα; Δεν σας φάνηκε ακριβή η τιμή;», ρωτήσαμε τον αγοραστή. «Είμαι ζωγράφος και παρακολουθώ όλες τις δουλειές των νέων καλλιτεχνών», απάντησε.

Ενδιαφέρονται για τα δεκάδες λευκώματα που κατέκλυσαν την αγορά οι Ελληνες και οι ξένοι αναγνώστες – επισκέπτες των κεντρικών βιβλιοπωλείων; «Οι ξένοι τα ξεφυλλίζουν, αλλά δύσκολα τα αγοράζουν. Ισως γιατί τους φαίνονται ακριβά, ίσως γιατί τα θεωρούν ογκώδη. Προτιμούν κυρίως ευσύνοπτους οδηγούς της πόλης, μικρότερες ενημερωτικές εκδόσεις, κάρτες, κ.λπ. ή τις μεταφρασμένες εκδόσεις Ελλήνων λογοτεχνών. Αυτό το τμήμα παρουσιάζει μια κάποια αύξηση. Τα λευκώματα, είτε του «2004» είτε των άλλων εκδοτών, αγοράζονται κυρίως από Ελληνες», απάντησαν οι υπάλληλοι του «Ελευθερουδάκη» στην «K» και παραδέχθηκαν ότι οπωσδήποτε η κίνηση είναι μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο Αύγουστο. Λίγο πιο πέρα μια νεαρή κοπέλα ξεφύλλιζε μία έκδοση της «Αθήνα 2004» για την Επίδαυρο. «Γιατί επιλέγετε αυτό το λεύκωμα;» ήταν η ερώτηση. «M’ αρέσει το θέατρο. Ξέρω ότι το ίδιο λεύκωμα έχει κυκλοφορήσει και παλιότερα, αλλά θα ήθελα, για λόγους συλλεκτικούς, να έχω μια έκδοση από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας». «Θα το αγοράσετε»; «Θα προτιμούσα να μου το κάνουν δώρο», ήταν η απάντηση.

«Είναι ακριβές»

Λίγο πιο πάνω, στο τμήμα λευκωμάτων του βιβλιοπωλείου «Πολιτεία», τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το κοινό του βιβλιοπωλείου είναι κυρίως ελληνικό, είναι σαφώς αυξημένο, αλλά δεν προτιμούν τις εκδόσεις του «2004». «Τους φαίνονται ακριβές. Είναι όλες πάνω από εκατό ευρώ», λένε οι βιβλιοπώλες.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στο βιβλιοπωλείο της «Εστίας». «Είναι όπως κάθε μέρα», λένε οι βιβλιοπώλες της. «H ζήτηση για τα λευκώματα με θέμα τους Ολυμπιακούς είναι εξαιρετικά μικρή, τουλάχιστον σε μας, και ιδιαίτερα για τις εκδόσεις του “2004”. O κόσμος -όσος υπάρχει στην Αθήνα- αγοράζει ό,τι αγόραζε κάθε μέρα».

Κυρίως παιδικά

Λίγες μέρες υπάρχουν στο βιβλιοπωλείο «Πατάκης» οι εκδόσεις του «2004» και το ενδιαφέρον είναι μάλλον μικρό. «Τα λευκώματα των Ελλήνων εκδοτών πουλάνε εδώ και καιρό και κυρίως προτιμούνται μικρότερες εκδόσεις για τους Ολυμπιακούς ή παιδικά», λένε από το βιβλιοπωλείο. «H κίνηση είναι όση και τα προηγούμενα χρόνια. Οσο για το ξένο κοινό, δεν είναι ο περαστικός τουρίστας, αλλά ο ξένος που έχει σχέση με την Ελλάδα, συνοδεύεται από Ελληνες φίλους τους, ίσως και να γνωρίζει ελληνικά».

Μια ακόμα επιβεβαίωση για τη μάλλον χαμηλή κίνηση των εκδόσεων του «2004» είναι και η λίστα πωλήσεων από τα 21 βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου». Στα δέκα πρώτα βιβλία της λίστας δεν υπάρχει ούτε ένα από τις εκδόσεις του «2004». Στην πρώτη θέση έρχεται η έκδοση «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα» της Εκδοτικής Αθηνών και ακολουθούν: «Ιερά και αγώνες στην αρχαία Ελλάδα» του Πάνου Βαλαβάνη (Κάπον), «O δρόμος προς την Ολυμπία» του Andre Bernand (Σαββάλας) κ.λπ.

Οι εκδότες έσπευσαν, όπως πάντα, να παρακολουθήσουν την επικαιρότητα. H «Αθήνα 2004» σε ό,τι αφορά το εκδοτικό μέρος ολιγώρησε και την τελευταία στιγμή έριξε στην αγορά αναμενόμενες εκδόσεις, παρότι εξαιρετικά καλοτυπωμένες, και γι’ αυτό ακριβές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή