Σπάνις Ελλήνων στην Οπερα Θεσσαλονίκης…

Σπάνις Ελλήνων στην Οπερα Θεσσαλονίκης…

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένοι, κατά κύριο λόγο, λυρικοί τραγουδιστές, μαέστροι και ορχήστρες παίρνουν μέρος στις παραστάσεις της Οπερας Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει ο διαπρεπής μαέστρος Δημήτρης Αγραφιώτης, επισημαίνοντας ότι παραμελούνται οι Ελληνες καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου.

Η γνώμη του σεβαστού μαέστρου, με τη μακρόχρονη σταδιοδρομία στο εξωτερικό, έχει ειδική βαρύτητα για τον πρόσθετο λόγο ότι είχε μετάσχει ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία της Οπερας Θεσσαλονίκης. O κ. Αγραφιώτης επέστρεψε, ως γνωστόν, το 1993 από τη Γερμανία, όταν του ζητήθηκε να αναλάβει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τότε είχε μετάσχει ενεργώς στη δημιουργία της Οπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα πλέον λειτουργεί ως τμήμα του Κρατικού Θεάτρου B. Ελλάδος. Είχε μάλιστα στηρίξει ιδιαίτερα το νέο καλλιτεχνικό συγκρότημα, διαθέτοντας για τις όπερες τη δημοτική συμφωνική ορχήστρα, η οποία έτσι αποκτούσε χαρακτήρα ορχήστρας όπερας, χρήσιμο για την καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

«Αυτό συνεχίστηκε και τα πέντε χρόνια που έμεινα στη Θεσσαλονίκη» λέει στην «K» ο κ. Αγραφιώτης. «Αλλά παρακολουθώντας πάντα, από εύλογο ενδιαφέρον και αγάπη, την πορεία τόσο της ορχήστρας όσο και της Οπερας Θεσσαλονίκης, διαπιστώνω με λύπη μου ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το 2000 κι εδώ, όλο και μειώνεται η ελληνική συμμετοχή στις παραγωγές της Οπερας Θεσσαλονίκης».

Και αναφέρει ενδεικτικά ότι στις τρεις τελευταίες παραγωγές της (2002, 2003 και φέτος) η «Τόσκα», ο «Ντον Τζιοβάνι» και ο «Χορός μεταμφιεσμένων», αντίστοιχα, ανέβηκαν με ξένες ορχήστρες (από Βελιγράδι, Βουκουρέστι και Γερεβάν Αρμενίας), μαέστρους και τραγουδιστές στους πρώτους ρόλους, και μάλιστα και στην α΄ και τη β΄ διανομή, και με κάπως περισσότερους στους δεύτερους και τρίτους ρόλους.

«Θα ήθελα να συστήσω τη χρησιμοποίηση Ελλήνων καλλιτεχνών, τραγουδιστών κυρίως, που υπάρχουν πολλοί και εξαίρετοι και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αλλά και μαέστρων και ορχηστρών» τονίζει ο κ. Αγραφιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή