Συνεχίζονται οι παράνομες ανασκαφές στη Βόρεια Κύπρο

Συνεχίζονται οι παράνομες ανασκαφές στη Βόρεια Κύπρο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μνημεία της Βόρειας Κύπρου είναι το θέμα της επιστολής – έκκλησης που απηύθυνε χθες η Επιτροπή για την Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου:

«Ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης μας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο ολοσχερούς καταρρεύσεως της Μονής του Αγ. Παντελεήμονος στη Μύρτου, κυρίως όμως επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι και φέτος το καλοκαίρι για πολλοστή χρονιά, ο καθηγητής Ozgunel του Πανεπιστημίου της Αγκυρας συνέχισε τις παράνομες ανασκαφές του στον χώρο της Σαλαμίνας της Κύπρου. Οπως είναι γνωστό, η παρέμβαση «τρίτων» σε έναν αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ανεσκάπτετο συστηματικά επί δεκαετίες από Γάλλους και Κύπριους αρχαιολόγους (σε συνεργασία) μέχρι το 1974, οπότε και διεκόπησαν βιαίως οι εργασίες μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση της διεθνούς επιστημονικής δεοντολογίας και πρακτικής και κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας της Χάγης σχετικά με τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες περιοχές».

Το θέμα αυτό -λένε στην επιστολή τους ο πρόεδρος Νίκος Κονομής και η γενική γραμματέας της Επιτροπής Αννα Φιλίνη- «προκάλεσε και στο παρελθόν την κινητοποίηση όχι μόνο της Επιτροπής μας, αλλά και άλλων φορέων (Ακαδημία Αθηνών, πανεπιστήμια, επιστημονικοί σύλλογοι, ευρωβουλευτές κ.ά.). Επειδή διαπιστώσαμε ότι οι αήθεις παραβιάσεις συνεχίζονται, παρακαλούμε να δραστηριοποιηθείτε το συντομότερο, ώστε να μπει ένας φραγμός στην παραβίαση της επιστημονικής εργασίας των Κυπρίων και Γάλλων συναδέλφων τους στη Σαλαμίνα και συγχρόνως να εξασφαλιστεί ότι παρόμοια φαινόμενα δεν θα ξανασυμβούν», καταλήγει η Επιτροπή στην επιστολή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή