Αυτοβιογραφικά σημειώματα από τον Κάρλος Φουέντες

Αυτοβιογραφικά σημειώματα από τον Κάρλος Φουέντες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο προσωπικό βιβλίο του μεγάλου Μεξικανού συγγραφέα Κάρλος Φουέντες κυκλοφορεί αύριο στα Ελληνικά από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Είναι το «Σε αυτά πιστεύω» («Eesto creo», 2002), σε μετάφραση Αμαλίας Βασιλακάκη, που συγκροτεί μία εναλλακτική αυτοβιογραφία. O Φουέντες εκθέτει τις πεποιθήσεις του, την αισθητική του, τις προτιμήσεις του από ένα ευρύτατο φάσμα ζωής που απλώνεται στις σφαίρες των ιδεών, της γεωπολιτικής και των τεχνών. Σε αυτά τα «αυτοβιογραφικά σημειώματα» (δοκίμια) περιλαμβάνεται και το κεφάλαιο περί ευτυχίας, το οποίο εκδίδεται για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο.

Ο 76χρονος Φουέντες, συγγραφέας πολυγραφότατος και ευρέως μεταφρασμένος στα Ελληνικά από αρκετούς εκδοτικούς οίκους, ανήκει στην έντονα πολιτικοποιημένη γενιά που ενστερνίστηκε τον Μαρξισμό έχοντας αστική παιδεία. H οξυδέρκεια και η ευθυβολία του είναι ονομαστές, όπως επίσης το χιούμορ του καθώς και η διαπολιτισμική του άνεση. Στο «Σε αυτά πιστεύω», ο Φουέντες μας δίνει μία πνευματική διαθήκη, χωρίς τη βαρύτητα που υπονοεί ο όρος. Είναι χαρακτηριστική η ποικιλία των θεμάτων του καθώς κινείται ανάμεσα σε θέματα φιλοσοφικά («Αγάπη», «Θάνατος», «Εγώ», «Το κάλλος», κ.ά), κοινωνικά και ψυχολογικά («Οικογένεια», «Σεξ», «Ζήλια», κ.ά.) πολιτικά («Αριστερά», «Κοινωνία των πολιτών», «παγκοσμιοποίηση»), γεωπολιτικά («Ιβηρική Αμερική», «Μεξικό»), καλλιτεχνικά («Κινηματογράφος», «Βελάθκεθ»), λογοτεχνικά («Μυθιστόρημα», «Μπαλζάκ», «Φόκνερ»), θρησκευτικά («Θεός», «Ιησούς») κ.ά.

Γράφει ο Φουέντες για την Ευτυχία: «… υπάρχει ευτυχία που να μην είναι διαποτισμένη, κατά το μάλλον ή ήττον, από τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, τη ρήξη μιας ερωτικής σχέσης, την προδοσία της εμπιστοσύνης, τη συντριμμένη φιλία;». Για τον Θάνατο: «Ολη η ύλη ενέχει την αύρα εκείνου που υπήρξε πριν και την αύρα εκείνου που θα γίνει όταν εξαφανιστεί. Γι’ αυτό, αν και ζούμε σε μιαν εποχή που είναι δική μας, είμαστε φάσμα των περασμένων εποχών και προμήνυμα των επερχόμενων. Ας μην ξεφύγουμε από αυτές τις υποσχέσεις του θανάτου». Για την Ελευθερία: «Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, ανάμεσα στο κάλλος και στη φρίκη του κόσμου, η αναζήτηση της ελευθερίας μάς κάνει, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ελεύθερους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή