Νέο Μουσείο Ακρόπολης το 2006

Νέο Μουσείο Ακρόπολης το 2006

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H ιστορία της ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης δείχνει ότι ποτέ δεν είχε αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και ποτέ δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε προκειμένου το έργο να έχει ένα ορατό διάστημα υλοποίησης», είπε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης στην πρώτη επί της ουσίας συνέντευξη Τύπου που έδωσε με θέμα το διορισμό των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ο υφυπουργός άσκησε έντονη κριτική εναντίον της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, υπενθύμισε τις υποσχέσεις του προκατόχου του ότι το μουσείο Ακρόπολης θα ήταν έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και υπογράμμισε πως το έργο δεν είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ, πράξη που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του.

Η προέγκριση έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, ουσιαστικά όμως το Τεχνικό Δελτίο υπεβλήθη «με κράτημα αριθμού πρωτοκόλλου» τον Φεβρουάριο του 2004 συνέχισε, τονίζοντας πως: «η μελέτη κόστους οφέλους ήρθε στα χέρια μας πριν λίγο καιρό», ενώ το επίπεδο υλοποίησης των μελετών ήταν «χαμηλό».

Ο κανονισμός του OANMA είναι στο τελικό στάδιο να εκδοθεί με Π.Δ. είπε και επανέλαβε πως έτοιμο μουσείο θα δούμε το 2006. H επανέκθεση θα ετοιμαστεί σε συνεργασία της Εφορείας Ακρόπολης και του OANMA, πρόεδρος του οποίου παραμένει ο Δ. Παντερμαλής. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο καθηγητής Γ. Αγαπητός και μέλη οι: N. Δαμαλίτης, Ιουλία Στράγκα-Ηλιοπούλου, Π. Καρύδης, I. Λουλουργάς, ενώ το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη εκπροσωπούν οι: Μανουέλα Παυλίδου (ήταν παρούσα), Αγγελος Δεληβοριάς και Κωνσταντίνος Αλαβάνος.

Οι αριθμοί

Πώς θα συνεργάζεται με τον πρόεδρο του OANMA αφού εκκρεμεί μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του, την οποία ο κ. Τατούλης είχε υποβάλει όσο ήταν στην αντιπολίτευση; «Δεν υπήρξε προσωπική αντέγκληση με κανέναν ούτε με τον κ. Παντερμαλή». Τη συνεργασία τους τη χαρακτήρισε «στο πλαίσιο της καλής συνεννόησης», σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει «την πολιτική ευθύνη και ο κ. Παντερμαλής την ευθύνη της υλοποίησης του έργου». Ολα τα άλλα έγιναν με την ιδιότητα του βουλευτή που «πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση».

Ο κ. Τατούλης είπε ακόμη ότι η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ALTE υπογράφτηκε στις 5/11, ότι το ΥΠΠΟ θα δώσει επίσημο κατάλογο των ευρημάτων που καταστράφηκαν και διατηρούνται στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και ύστερα έδωσε το… λόγο στους αριθμούς.

Το προϋπολογιζόμενο συνολικό κόστος έργου είναι 129.000.000 ευρώ. (10.392.725 για μελέτες, 43.140.000 για απαλλοτριώσεις, 1.020.116 για εκσκαφές, 56.723.627 οι οικοδομικές – ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, 7.014.000 η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, 7.620.000 η επανέκθεση, 3.100.000 για τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου επίβλεψης). H προϋπολογιζόμενη χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ είναι 85 εκατ. ευρώ (50% η κοινοτική συμμετοχή και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους).

Οι στόχοι που δόθηκαν στο νέο Δ.Σ. είναι: να κινητοποιηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, να αναζητηθούν χορηγίες, να αναδειχθούν οι αρχαιότητες του οικοπέδου και να υπάρξει διαφάνεια.

Από την πλευρά του ο κ. Παντερμαλής ανέφερε ότι εκκρεμούν τέσσερις απαλλοτριώσεις και ότι θα γίνει προσπάθεια για να μην υπάρξει αξιοσημείωτη υπέρβαση στις δαπάνες. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ με 40 εκατ. ευρώ (δεν έχει λογαριαστεί όμως η ετήσια δαπάνη υποβολής ΦΠΑ), και θα ‘ναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2007, είπε η διευθύντρια του, Αννα Καφέτση (παρουσία του προέδρου του Δ.Σ., Σ. Σόρογκα). Από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης χρειάζεται ένα τρίμηνο για την αρχιτεκτονική μελέτη και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου. H «προίκα» είναι μέχρι στιγμής 500 έργα τέχνης με την παρουσίαση των οποίων θα αρχίσει επίσημα τις δραστηριότητές του και ύστερα με τη μεγάλη εναρκτήρια έκθεση.

Μια εγκύκλιος προς τους διευθυντές του ΥΠΠΟ και εφόρους αρχαιοτήτων μέσω της οποίας ο υφυπουργός ζητάει να ενημερώνεται για την επαφή των υπαλλήλων με τα MME, πυροδότησε το τέλος της συνέντευξης. Οι προσωπικές επαφές δημιουργούν «δουλείες», εξήγησε ο κ. Τατούλης. Για τους δημοσιογράφους δηλαδή… φρόντισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή