Νέες εκδόσεις

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΚΑ

Χρήστος Μπουλώτης

Κουδούνια με πατάτες στο φούρνο

εικ. Φωτεινή Στεφανίδη

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 30 – 13 ευρώ

Μια μεγάλη φιλία γεννιέται ανάμεσα σε ένα μικρό αγόρι και σε ένα μενεξεδί αρνί, τον Αιμίλιο, που αγαπάει πολύ τον ήλιο και τα μήλα από το Πήλιο. Πώς όμως να σωθεί το αρνί σε έναν τόπο όπου οι περισσότεροι το φαντάζονται στη σούβλα ή ψητό στο ταψί; Με φαντασία και τόλμη, ο μικρός Γιαννάκης θα επιτύχει ένα νέο πασχαλινό έδεσμα: πατάτες με κουδούνια στον φούρνο.

Μάκη Τσίτα

Η Δώρα και ο Οδυσσέας

εικ. Ναταλία Καπατσούλια

εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Πανέξυπνο και ευαίσθητο κοριτσάκι της εποχής, η Δώρα μιλάει με αθωότητα και κέφι για το γατάκι που της φέρνουν οι δικοί της επειδή αισθάνεται μόνη και στενοχωριέται. H Δώρα φροντίζει τον μικρό της Οδυσσέα, του λέει παραμύθια, τον μαθαίνει να είναι ευγενικός, όποτε όμως χρειαστεί, δεν διστάζει και να τον μαλώσει.

Κάθριν Χάντερ

Το τραγούδι των αγγέλων

εικ. Μάρκος Χατζηπατέρας

μετ. Κέλλυ Δημοπούλου

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

σελ. 24 – 24 ευρώ

Μια μαμά που είναι σαν σβούρα και ένας μπαμπάς που χορεύει κατρίλιες, ο πηδηχτούλης που πηδάει και ξαναπηδάει και τα δίδυμα που δεν σταματούν να φταρνίζονται. Ολοι τους προσπαθούν να ακούσουν το τραγούδι των αγγέλων. Κάνουν όμως τόσο πολύ θόρυβο που δεν ακούνε τίποτα. H Κάθριν Χάντερ (Αικατερίνη Χατζηπατέρα) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1957 και μεγάλωσε στην Αγγλία. Και είναι σήμερα ηθοποιός με σημαντική πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Λέττα Βασιλείου

Αγιοβασιλιάτικα μπερδέματα

εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη

εκδ. Κέδρος, σελ. 36 – 10 ευρώ

Ο Αϊ-Βασίλης πιστεύει πως καμιά δουλειά δεν είναι δυσκολότερη από τη δική του. Ποιος άλλος μπορεί και φτιάχνει τα ωραιότερα παιχνίδια του κόσμου; Ποιος κατορθώνει να μαθαίνει τους ταράνδους να πετάνε; Ποιος καταφέρνει να διαβάζει τα χιλιάδες γράμματα των παιδιών και να ταξιδεύει μέσα σε λίγες ώρες σε ολόκληρο τον κόσμο μοιράζοντας δώρα; H κυρία Αϊ-Βασίλη πιστεύει πάλι πως δεν είναι καθόλου εύκολο να κρατάς το σπίτι καθαρό, να ετοιμάζεις φαγητό για δεκάδες ξωτικά και νεραϊδούλες, να ράβεις γιορτινές στολές και να φτιάχνεις χιλιάδες μπισκότα και γλυκά για τις γιορτές. Ευκαιρία λοιπόν για ένα στοίχημα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαρία Πολυδούρη

Μόνο γιατί μ’ αγάπησες

επιμ. Χριστίνα Ντουνιά

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 329

Ενα ημερολόγιο αφιερωμένο στη Μαρία Πολυδούρη δεν θα μπορούσε παρά να αρχίζει με έναν ερωτικό στίχο. Γιατί, σε αυτή την ποιήτρια, εξηγεί η Χριστίνα Ντουνιά, οφείλουμε μερικά από τα ωραιότερα ερωτικά ποιήματα που έχουν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα. H Πολυδούρη δεν λογοκρίνει τα συναισθήματά της, δεν κρύβει τα δάκρυά της, δεν διστάζει να πει το σ’ αγαπώ: σιγανά ή δυνατά, μελωδικά ή παράφωνα, τρυφερά ή απελπισμένα, χαρούμενα ή θλιμμένα. Και αν ο τόνος της θλίψης είναι αυτός που ακούγεται συχνότερα, δεν είναι μόνον εξ αιτίας της δικής της τραγικής ιστορίας. Αλλά και γιατί η απώλεια του αγαπημένου προσώπου, η αδύνατη επικοινωνία και το άλγος του νόστου γίνονται θέματα της ερωτικής της ποίησης.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

Τhomas Mann

O Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού

μετ. Λευτέρης Αναγνώστου

εκδ. Gutenberg, τόμοι 2

σελ. 485 και 350 – 21 και 17 ευρώ

Με αδιάπτωτη απόλαυση από την πρώτη ώς την τελευταία του σελίδα, διαβάζουμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Εργο που εμπεριέχει ολόκληρη την κοσμοθεωρία του Τόμας Μαν για τον άνθρωπο, το ασυνείδητό του, τη σχέση του με τον μύθο, το θείο και τη μοίρα, «O Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού» συντίθεται από τέσσερα μέρη: «Οι ιστορίες του Ιακώβ», «O νεαρός Ιωσήφ», «O Ιωσήφ στην Αίγυπτο» και «Ιωσήφ ο τροφοδότης». Οι δύο τελευταίοι τόμοι θα κυκλοφορήσουν στα Ελληνικά μέσα στο 2005, έτος στο οποίο θα τιμηθούν παγκοσμίως τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του μεγίστου των ευρωπαϊκών γραμμάτων.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Νίκος Φωκάς

Με θάμβος και κρίση

εκδ. Νεφέλη, σελ. 179

Στον τόμο συγκεντρώνονται επτά δοκίμια και τέσσερις βιβλιοκρισίες του ποιητή Νίκου Φωκά για τον Σκιαθίτη συγγραφέα, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων από το 1977 έως το 2003. Ηδη από το 1977, ο Φωκάς είχε υποστηρίξει την αντοχή του παπαδιαμαντικού έργου αντιδρώντας στην άποψη του γραμματολόγου Παν. Μουλλά, ο οποίος προεξοφλούσε τον αφανισμό του Σκιαθίτη. Είκοσι πέντε χρόνια από το περίφημο δοκίμιο του Φωκά «H νίκη του Παπαδιαμάντη», ξέρουμε ότι αληθινός βγήκε ο ποιητής και όχι ο γραμματολόγος.

Ηarold Βloom

Πώς και γιατί διαβάζουμε

μετ. Κατερίνα Ταβαριτζόγλου

εκδ. Τυπωθήτω, σελ. 341

O μεγάλος Αμερικανός θεωρητικός απευθύνεται στον μοναχικό αναγνώστη και τον καλεί να μπει στη διαδικασία της ανάγνωσης με ένα πολύ ξεκαθαρισμένο κίνητρο: να ανακαλύψει και να εμπλουτίσει τον εαυτό του. Αντλώντας από την τεράστια εμπειρία του, προστρέχει στα μεγάλα έργα της λογοτεχνίας και στις ακλόνητες αξίες τους. Περιδιαβαίνει έτσι μέσα από τις σελίδες του μια πινακοθήκη συγγραφέων και λογοτεχνικών προσώπων: από τον Μίλτον και τον Σαίξπηρ μέχρι τον Προυστ και την Τόνι Μόρισον, και από τον Οδυσσέα και τον Δον Κιχώτη μέχρι τον καπετάν Αχαάβ του Μελβίλ και την Οιδίπα Μαας του Πύντσον.

Μύριαμ Ρεβώ ντ’ Αλλόν

Πρέπει η πολιτική να γίνει ηθική;

μετ. Νίκος Ζαρταμόπουλος

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 73 – 8 ευρώ

Η πεποίθηση ότι η πολιτική είναι «βρώμικη υπόθεση» και ότι θα πρέπει να «ηθικοποιηθεί» αποτελούν κοινούς τόπους στον καθημερινό δημόσιο διάλογο των σύγχρονων δημοκρατιών. Μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της Γαλλίας στην περιοχή της πολιτικής και ηθικής σκέψης, η Ντ’ Αλλόν θέτει υπό αυστηρή δοκιμασία τις τρέχουσες αυτές παραδοχές. Μάς καλεί να σκεφτούμε, μεταξύ άλλων, μήπως ο «μακιαβελισμός» δεν είναι τόσο «μακιαβελικός» και μήπως οι διαπρύσιοι κήρυκες της ηθικής είναι τελικώς πολιτικώς επικίνδυνοι. Μάς καλεί ακόμα να γίνουμε περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι στην ηθική της πεποίθησης και να επανεκτιμήσουμε τις πολιτικές αρετές μιας «ψυχρής» ηθικής της ευθύνης.

Χαράλαμπος Δ. Κόκκινος

Η τεχνολογία συνδρομητής του πολιτισμού;

εκδ. Παπαζήση, σελ. 352 – 19 ευρώ

Το τεχνολογικό φαινόμενο και η σχέση του με τον πολιτισμό αποτελεί ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα της σύγχρονης πολυπολιτισμικής παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας. Πρόκειται για μια θεματική που δεν αφορά μονάχα την εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και εκείνους που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, με την πολιτική της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και με την αποκατάσταση και τη συντήρηση των μνημείων.

ΠΟΙΗΣΗ

Ρier Paolo Ρasolini

Ποίηση σε σχήμα τριανταφύλλου

μετ. Ανδρέας Ριζιώτης

εκδ. Τυπωθήτω, σελ. 158

Σαν μια καλοακονισμένη λεπίδα η αίσθηση και η σκέψη του Παζολίνι σκίζει καλώς εδραιωμένες πεποιθήσεις και συνθήκες και προχωράει βαθιά. O μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης πραγματεύεται ποιητικά πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα, καυτηριάζοντας τα παραδεδεγμένα της εποχής μας. O πρόλογος είναι του Στέφανου Ροζάνη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεμπάστιαν Χάφνερ

Αψηφώντας τον Χίτλερ

μετ. Σοφία Γεωργοπούλου

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 279 – 14 ευρώ

Οι στιγμές που ο Χάφνερ τρυπώνει στις εισόδους των σπιτιών για να αποφύγει τον χαιρετισμό στο πέρασμα της σβάστικας δίνουν στο βιβλίο του μια κινηματογραφική σχεδόν χροιά. Γιατί ο Χάφνερ, που έμελλε να γίνει διαπρεπής δημοσιογράφος και ιστορικός, από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τον χιτλερισμό παρ’ ότι άριος που καθόλου δεν κινδύνευε από τη «νέα τάξη». Κι, ωστόσο, βιώνει εντελώς τραυματικά την άνοδο του Χίτλερ περιφρονώντας βαθιά και αηδιάζοντας με τους ναζί και όλους εκείνους που τον πίστεψαν, μη κάνοντας απολύτως τίποτα για να τον σταματήσουν.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Σόνια Ιλίνσκαγια

Ο Καβάφης και η ρώσικη ποίηση του «αργυρού αιώνα»

εκδ. Νάρκισσος, σελ. 176 – 10 ευρώ

Η ποίηση του K. Π. Καβάφη και η ρωσική ποίηση των αρχών του 20ού αιώνα προσφέρουν μια ακόμα μαρτυρία για τη συγγένεια των αυτόνομων και παράλληλων αναζητήσεων στην ενιαία κοίτη της ευρωπαϊκής πνευματικής εξέλιξης. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν φημισμένοι άνθρωποι των ρωσικών γραμμάτων όπως οι B. Μπριούσοφ, M. Κουζμίν, N. Γκουμίλιοφ, Ιν. Αννεσκι, M. Βολόσιν και O. Μάντελσταμ.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Λουί ντε Μπερνιέρ

Πουλιά χωρίς φτερά

μετ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 762

Στην αυγή του 20ού αιώνα, σε μια πόλη στα παράλια της Μικράς Ασίας συμβιώνουν ειρηνικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Παρά τις θρησκευτικές τους διαφορές, η φιλία και η αγάπη φωλιάζουν στην καρδιά τους. Ανάμεσά τους συναντούμε τον Ισκαντέρ τον Κανατά-φιλόσοφο, τη Φιλοθέη, μια χριστιανή καλλονή ερωτευμένη με τον Ιμπραήμ τον μουσουλμάνο, και ένα σωρό πρόσωπα που ζουν μαζί, κλαίνε και γελούν χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν είναι παρά πιόνια του αδυσώπητου παιχνιδιού των μεγάλων δυνάμεων. Γιατί με τον Κεμάλ Ατατούρκ αδιαφιλονίκητο ηγέτη, δεν αρκεί παρά μια μικρή σπίθα για να καταστρέψει την ειρηνική συνύπαρξη αιώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή