«Βόυτσεκ» στον Νέο Κόσμο

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα έργο που επηρέασε έντονα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα, ο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ ανεβαίνει απόψε στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» («Πάνω Χώρος»). H σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο στρατιώτης Βόυτσεκ που ξυρίζει τον λοχαγό του και για λίγες πενταροδεκάρες κάνει το πειραματόζωο σ’ έναν γιατρό, θα σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απάτησε. O Μπίχνερ πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει τον Βόυτσεκ. Ωστόσο, σ’ αυτές τις βιαστικά γραμμένες σκηνές που η σειρά τους είναι ένα αίνιγμα, περιέχονται όλες σχεδόν οι υφολογικές τάσεις του σύγχρονου θεάτρου: νατουραλισμός, εξπρεσιονισμός, επικό θέατρο, θέατρο του παραλόγου. Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: ο ιστορικός Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ ήταν κι αυτός κουρέας και στρατιώτης και αποκεφαλίστηκε στη Λειψία το 1824 επειδή σκότωσε την ερωμένη του. Το δικαστήριο είχε ασχοληθεί με το θέμα του καταλογισμού του κατηγορουμένου και οι σχετικές ιατρικές εκθέσεις είχαν δημοσιευτεί σε ένα ιατρικό περιοδικό. O Μπύχνερ δανείζεται πολλές λεπτομέρειες από τις εκθέσεις αυτές (αλλά και από δύο παρόμοιες υποθέσεις) με μια πιστότητα που πλησιάζει το θέατρο-ντοκουμέντο. Στην παράσταση παίζουν οι Ταμίλα Κουλίεβα, Γεράσιμος Γεννατάς κ. ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή