Εκθεση της συλλογής Ξύδη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απο τις σημαντικότερες συλλογές του φέρνει για πρώτη φορά στο φως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την έκθεση «Δωρεά Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη» που εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ. H συλλογή-δωρεά του ζεύγους Ξύδη προς στο Μουσείο περιλαμβάνει 210 εργα Ελλήνων κυρίως καλλιτεχνών (Τσαρούχη, Θεόφιλου, Κεσσανλή, Βαρώτσου, Κοκκινίδη, Ρωμανού, Δανιήλ κ.ά).

Είναι έργα που συγκέντρωνε επί εξήντα ολόκληρα χρόνια ο συλλέκτης κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του δραστηριότητας. Με το βλέμμα του τεχνοκρίτη, το προσωπικό του αισθητικό κριτήριο και την πεποίθηση ότι «η δύσκολη πορεία της ελληνικής τέχνης πρέπει να παρουσιαστεί» κατάφερε να δημιουργήσει μια συλλογή που παρουσιάζει τους Ελληνες καλλιτέχνες, τη σχέση τους με την παράδοση και την πρωτοπορία και κυρίως τη σχέση τους με τις βασικές αρχές της ελληνικής τέχνης.

«Το ΜΜΣΤ οφείλει τη συλλογή του, όχι μόνο στις δωρεές μεμονωμένων καλλιτεχνών αλλά και συλλεκτών. Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι η συλλογή του ζεύγους Ξύδη, οι οποίοι με τη δωρεά τους τίμησαν τη Θεσσαλονίκη μέσω του Μουσείου», ανέφερε στην «K» η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΜΣΤ κ. Ξανθίππη Χόιπελ.

Ο Αλέξανδρος Ξύδης (1917-2004) άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την τέχνη το 1938.

Την προσωπικότητα του δωρητή αλλά και τη σημασία συλλογής και της δωρεάς φωτίζουν εκτενή κείμενα των Μίμη Μαρωνίτη, Κώστα Ζέπου, Αντώνη Κωτίδη και Κατερίνας Κοσκινά στον πολυτελή κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση. Το μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό τη συλλογή μετά τον θάνατό του, ενώ προς τιμήν του ζεύγους διαμορφώνει έναν χώρο «αίθουσα Αλέκου και Δωροθέας Ξύδη» όπου θα εκτίθενται μόνιμα έργα από τη συλλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή