«Αχαρνής» και τραγούδια γενικής συγκινήσεως

«Αχαρνής» και τραγούδια γενικής συγκινήσεως

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά την παρθενική τους παρουσίαση, σχεδόν 30 χρόνια πίσω, οι κατά Διονύση Σαββόπουλο «Αχαρνής» θα ακουστούν ξανά: αύριο και μεθαύριο στο κλιματιζόμενο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου (Γαρυττού 53, κοντά στον σταθμό του μετρό, έναρξη: 8.30 μ.μ.). Το πρόγραμμα (που περιλαμβάνει, ακόμα, χορικά από τον «Πλούτο» αλλά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη) θα θυμίζει θεατρικό δρώμενο με πολλούς μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές επί σκηνής και φόντο ένα ζωγραφικό πανό που ετοίμασε ειδικά για την περίσταση ο Αλέκος Φασιανός.

Το περιεχόμενο της συναυλίας δεν είχε προσδιοριστεί («σκεφτόμασταν κάτι σαν αναδρομή»), όταν η ιδέα ξεπήδησε μέσα από μία πρόβα με τον Γιάννη Κότσιρα, προετοιμάζοντας τις εμφανίσεις στην Ιαπωνία. «Ακουγα την «Παράβαση» από τους «Αχαρνής», θυμήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος, «και σκεφτόμουν πόσο καιρό είχαμε να τους παίξουμε ολόκληρους». Για την ακρίβεια, 29 χρόνια· ήταν τον Δεκέμβριο του 1977 όταν οι κατά Σαββόπουλο «Αχαρνής» πρωτοπαρουσιάστηκαν στην μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας. Ολα είχαν ξεκινήσει από τον Κάρολο Κουν, ο οποίος είχε παραγγείλει τη μουσική στον Διονύση Σαββόπουλο για τις ανάγκες μιας παράστασης του Θεάτρου Τέχνης. H συνεργασία δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς στον Διονύση Σαββόπουλο δεν άρεσε πολύ η ιδέα να περιοριστεί αυστηρά στο μουσικό κομμάτι χωρίς εμπλοκή στη μετάφραση των χορικών. «Δεν ήταν μία αλαζονεία της νεότητας», είπε χθες. Για να συνεχίσει: «Αλλά έτσι λειτουργώ, δεν ξεχωρίζω μουσική και στίχους, αυτό έμαθα να κάνω στη ζωή μου». Ετσι, οι σαββοπουλικοί «Αχαρνής» αυτονομήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκο το φθινόπωρο του 1977 από τη «Λύρα».

Στις συναυλίες του Χαλανδρίου θα ακούσουμε αυτούσιο το υλικό της μπουάτ. Ομως, τη θέση των νέων, τότε, ερμηνευτών (Μπουλάς, Παπάζογλου, Τανάγρη, Ζιώγαλας, Π. Κατσιμίχας, Γεωργίου, Ξύδης) θα πάρουν η Ασπα Θεοφίλου, η Βασιλική Καρακώστα, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Πάνος Μουζουράκης, η Τζίνα Καλατζή και η Λία Τσολάκη· προσθέστε επίσης μία πολύ πιο «ενισχυμένη ορχήστρα». Το πρόγραμμα των δύο συναυλιών περιλαμβάνει επίσης τραγούδια από τον «Πλούτο» (έγραψε τη μουσική και μετέφρασε τα χορικά το 1985 για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο) καθώς και «τραγούδια γενικής συγκινήσεως», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος ο Σαββόπουλος.

Περί Γιουροβίζιον

Αναπόφευκτες οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την «πρωτιά» της Ελενας Παπαρίζου στο Κίεβο. O Διονύσης Σαββόπουλος επιστράτευσε χιούμορ («χαρήκαμε, αλίμονο, μία νίκη είναι πάντα νίκη, ακόμα και στο τάβλι») και καλά λόγια για τη νικήτρια: «Την είδα, ήταν μια χαρά, ο συγχρονισμός υπήρξε τέλειος, γεγονός που έκρυβε πολύ σκληρή εργασία από πίσω». Και την ίδια στιγμή: «Ολα αυτά αρκούν για τα πάντα, εκτός από την τέχνη. Εκεί χρειάζονται οι «ιεροί τρελοί», διαφορετικά την κατήχηση του όχλου αναλαμβάνει η Γιουροβίζιον».Δ. Ρηγ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή