Βρέθηκε χρυσό περίαπτο στη Βέροια

Βρέθηκε χρυσό περίαπτο στη Βέροια

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξετάζει υποθέσεις για παράδοση αρχαιοτήτων και την καταβολή αμοιβής. H προχθεσινή, πάντως, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι το εύρημα ήταν πραγματικά μοναδικό. Ενα εντυπωσιακό χρυσό περίαπτο, από αυτά που σπανίζουν στον ελλαδικό χώρο, το οποίο βρέθηκε στο δρόμο Βέροιας – Κοζάνης. Το περίαπτο που χρονολογείται στο 4.000 π. X., βρήκε μια φωτογράφος η οποία ενημέρωσε την Εφορεία Αρχαιοπωλών.

Ανάλογα περίαπτα, όπως ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου η κ. Κυπαρίσση, έχουν βρεθεί στο Σέσκλο και τη Θεόπετρα, δυο ακόμη στην Αραβυσσό και ο θησαυρός με τα 54 νεολιθικά που παρεδόθη στο ΥΠΠΟ πριν χρόνια.

Προχθές το ΚΑΣ αφού εξέτασε την αίτηση της φωτογράφου για άδεια κατοχής του αρχαίου, αλλά και για την καταβολή αμοιβής, γνωμοδότησε ομόφωνα πως δεν δικαιούται εύρετρα (αν και προσπάθησε να βρει λύση ώστε να δοθούν), διότι το αντικείμενο βρέθηκε εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (από το 1961). Αλλά ούτε άδεια κατοχής της δόθηκε εξαιτίας της σπανιότητας του αρχαίου. Αντίθετα ζήτησε την άμεση παράδοση του σπάνιου περίαπτου.

Για την περίπτωση άλλου ιδιώτη ο οποίος βρήκε μέσα στο κτήμα του μια σακούλα με αρχαία, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή που θα εξετάσει την αξία των παραδοθέντων, ώστε να οριστεί η σχετική αμοιβή. Πρόκειται για ένα σύνολο από κλασικά, ελληνιστικά και κυκλαδικά αντικείμενα τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Θέμελης, είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή