Αποτύπωση ναυαγίου στη Χίο

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε, στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, η υποβρύχια έρευνα και αποτύπωση του ναυαγίου των ύστερων κλασικών χρόνων που εντοπίστηκε πέρσι. Για την πραγματοποίηση της αποστολής συνεργάστηκαν η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το οποίο διέθεσε το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο», το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Αχιλλέας» και ηχοβολιστικό πλευρικής σάρωσης.

Το ναυάγιο, στο δίαυλο Χίου – Οινουσσών και σε βάθος 67μ. – αποτυπώθηκε με τη δημιουργία ψηφιακού φωτομωσαϊκού και μικροβαθυμετρικού χάρτη. Το ψηφιακό φωτομωσαϊκό επέτρεψε να αναγνωριστούν νέα αρχαιολογικά στοιχεία στο ναυάγιο της Χίου, που μετέφερε διαφορετικούς τύπους χιακών και σαμιακών αμφορέων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διάφοροι τύποι αγγείων δεν απαντώνται αναμεμειγμένοι, αλλά κατά περιοχές, όπως ήταν προφανώς τοποθετημένοι στο κήτος του πλοίου πριν αυτό ναυαγήσει. H ολοκλήρωση του φωτομωσαϊκού και της στερεοσκοπικής απόδοσής του αναμένεται να αποκαλύψει κι άλλες πληροφορίες για το ναυάγιο. Εκτός από το κλασικό ναυάγιο, αποτυπώθηκε με την ίδια μέθοδο και ναυάγιο των ρωμαϊκών χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή