Συνεργασία για τον Λευκό Πύργο

Συνεργασία για τον Λευκό Πύργο

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον Λευκό Πύργο, πραγματοποίησε χθες το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκε και ο γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟ, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της ανασκαφής που διενεργεί η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στον οχυρωματικό περίβολο του Λευκού Πύργου ενώ το θέμα της διαμόρφωσης και κατάχωσης αποφασίστηκε να επανεξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αφορμή τα νέα ευρήματα αλλά και η πρόθεση για τη βελτίωση του τρόπου εισόδου των ατόμων με αναπηρία στο Λευκό Πύργο.

Το ΥΠΠΟ προτίθεται να συνεργαστεί, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με το δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση η οποία θα συνδυάζει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης με την εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών των πολιτών της.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που έγιναν για την ανάπλαση του χώρου, διαπιστώθηκε πως ο οχυρωματικός περίβολος σώζεται σε όλο το πλάτος του, φέρει κατά διαστήματα βοηθητικά διαμερίσματα και προς την πλευρά της θάλασσας κανονιοθυρίδες. Διαπιστώθηκαν επίσης διάφορες οικοδομικές φάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε ιστορικές περιόδους της λειτουργίας του. Υπενθυμίζουμε ότι ο οχυρωματικός περίβολος ο οποίος χτίστηκε το 16ο αι. από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, για τη διαμόρφωση του κάστρου κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ού και στη θέση του διαμορφώθηκε αλσύλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή