Με τη σκέψη στον έρωτα**

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράμα – Σκηνοθεσία: Αχίμ φον Μπόρις
Ερμηνεία: Ντανιέλ Μπριλ, Αουγκουστ Ντιλ, Αννα Μαρία Μίε.

Με θέμα τον έρωτα και με εικόνες που θυμίζουν νεκρή φύση κυλάει αργόσυρτα η γερμανική ταινία «Με τη σκέψη στον έρωτα». O Αχίμ φον Μπόρις, ο άνθρωπος που την σκηνοθέτησε, επιστρέφει στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ακολουθώντας το νήμα μιας αληθινής ιστορίας η οποία είχε τραγική κατάληξη για τους πρωταγωνιστές της: το 1927 ένα έγκλημα πάθους και μια αυτοκτονία διέλυσαν μια παρέα νεαρών μποέμ και συγκλόνισε την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Ενας νεαρός ομοφυλόφιλος πυροβόλησε στο ψαχνό τον εραστή του, επειδή διατηρούσε κρυφά δεσμό με την αδελφή του, και κατόπιν αυτοκτόνησε. O Φον Μπόρις, που δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το αστυνομικό δελτίο της εποχής, έχει την προσοχή του στραμμένη στην ατμόσφαιρα της ταινίας υπερτονίζοντας τη ρομαντική πλευρά της.

Η δράση διαδραματίζεται κυρίως στην εξοχή, σε ένα σπίτι στις όχθες μιας λίμνης, όπου οι νεαροί πρωταγωνιστές του δράματος μοιάζουν αποκομμένοι από τη πραγματική ζωή, σαν τεμπέληδες σε μια εύφορη κοιλάδα. Αμπελοφιλοσοφούν περί έρωτος και υπέρτατης ευτυχίας· καταναλώνουν αλκοόλ και άλλες «ουσίες» και μπλέκονται σε ένα ερωτικό κουβάρι. Στο κέντρο της παρέας βρίσκεται ο μεσοαστός Γκίντερ και ένας ο φίλος του, ο Πάουλ που έχει έφεση στην ποίηση. Παραδίπλα, η Χίλντε η απελευθερωμένη αδελφή του Γκίντερ. Ρόλο καταλύτη σε αυτή την παρέα παίζει ο Χανς, ένας νεαρός που προέρχεται από κατώτερη κοινωνική τάξη. O Χανς ξαπλώνει κρυφά με τη Χίλντε και οδηγεί στα άκρα τον λεπτεπίλεπτο Γκίντερ, που είναι εραστής του, αλλά και τον Πάουλ που αρχίζει να ερωτεύεται τη Χίλντε. Οι σχέσεις των νεαρών θα δοκιμαστούν ένα Σαββατοκύριακο στη διάρκεια ενός πάρτι στο σπίτι στην εξοχή.

Ο λυρισμός και οι χαμηλοί σκηνοθετικοί τόνοι λειτουργούν άριστα, αλλά μονάχα στο επίπεδο μιας καλλιγραφίας, από την οποία λείπουν οι χαρακτήρες γιατί οι αληθινές εντάσεις και συγκρούσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Στα αρνητικά της είναι και το κάστινγκ. Οι νεαροί ηθοποιοί και ιδιαίτερα η Αννα Μαρία Μίε που ενσαρκώνει τη μοιραία Χίλντε δεν πείθουν. Το «Με τη σκέψη στον έρωτα» είναι η δεύτερη ταινία του Αχίμ φον Μπόρις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή