Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε κλίμα Αναγέννησης

Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε κλίμα Αναγέννησης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσικοχορευτικό θα είναι το τριήμερο 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Το 60μελές Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας θα παρουσιάσει την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ, χορογραφία Ρούντολφ Νουρέγιεφ και σολίστες τους Σιμόν Κλαρκ, Ντάρια Κλιμεντόβα, Γιατ-Σεν Τσανγκ, Ντμίτρι Γκρούτζντγιεβ. Πρόκειται για ένα έργο που έχει πολλούς, παλαιότερους και νεότερους, χορογράφους να δουλέψουν τη δική τους δημιουργία, στηριζόμενοι πάντα στη μουσική σύνθεση του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Η παραστάση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Αμερικανοελληνικό Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου και το American Community Schools of Athens. Μια παράσταση που έχει τη δική της ιστορία: το London Festival Ballet, το σημερινό English National Ballet, πρότεινε στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ να παρουσιάσει σε μια δική του χορογραφία τη γνωστή ιστορία των δύο τραγικών ερωτευμένων. H πρώτη παρουσίαση έγινε το 1977, με τον ίδιο στο ρόλο του Ρωμαίου. Με τη χορογραφία του ο Νουρέγιεφ παρουσιάζει μια τοιχογραφία της Ιταλίας και της πόλης της Βερόνα, τον 13ο και 14ο αιώνα. H εκδοχή του Νουρέγιεφ αντιμετωπίζει τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» σαν κάτι περισσότερο από ένα φόρο τιμής στην αιώνια αγάπη. Το μεγάλο του επίτευγμα είναι η παρουσίαση της κοινωνίας της Αναγέννησης, η αποκάλυψη της τραγωδίας ως μέρος της ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας και η συμβολική εικονοποιία του, που ενσωματώθηκε στη χορογραφική του εκδοχή.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Ετζιο Φριτζέριο, που υποστηρίζουν το χορογραφική – σκηνοθετική άποψη του Νουρέγιεφ, μεταφέροντάς μας το ιταλικό άρωμα της εποχής. Το αποτέλεσμα είναι ένα κλασικό πια μπαλέτο, που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και θεωρείται πολύ πιο κοντά στο έργο του Σαίξπηρ από οποιαδήποτε άλλη χορογραφία.

Πρόκειται για μία «πολυεθνική» παράσταση, αφού οι χορευτές του προέρχονται από 20 χώρες, με το πολυάριθμο κορ ντε μπαλέ να αποδίδει δυναμικά τις σκηνές του πλήθους και τους σολίστες του να ερμηνεύουν με ευαισθησία, πάθος και γνώση τους χαρακτήρες του έργου. Δύο από τους πρώτους διδάξαντες, η Πατρίτσια Ρουάν (Ιουλιέτα) και ο Φρέντρικ Γιαχν (Τυπάλδος) φρόντισαν ώστε οι νέοι χορευτές να διδαχθούν σωστά τη χορογραφία. Στη νέα πρεμιέρα του μπαλέτου, ο Ντμίτρι Γκρούντζγεφ (από τα μπαλέτα Κίροφ της Ρωσίας) ερμηνεύει τον Ρωμαίο και η Ντάρια Κλιμεντόβα από την Τσεχία την Ιουλιέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή