Δυναμικό «παρών» του πολιτισμού μας στο εξωτερικό

Δυναμικό «παρών» του πολιτισμού μας στο εξωτερικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αλλαγή πλεύσης του Οργανισμού Προ βολής Ελληνικού Πολιτισμού ήταν επιβεβλημένη μετά το πέρας της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. H πρώτη εκδήλωση που αντικατόπτριζε τη νέα εποχή ήταν o διαγωνισμός ψηφιοποιημένου βίντεο και φιλμ που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι και είναι τώρα σε εξέλιξη με τον τίτλο «Micropolis» στη διαδικτυακή πλατφόρμα Net Odyssey. Επρόκειτο για ένα εγχείρημα χαμηλού προϋπολογισμού με τη συμβολή χορηγών, στραμμένο στις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Ενα άνοιγμα σε έναν καινούριο χώρο, με τη βοήθεια καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών στον τομέα της ψηφιακής δημιουργίας.

Το δεύτερο βήμα του ΟΠΕΠ -όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του Πέτρου Τατούλη- είναι η συμμετοχή του Οργανισμού ως ενεργού μέλους σε διάφορα διεθνή πολιτιστικά δίκτυα. Πρόκειται για ετήσιες συναντήσεις, συνέδρια κ.λπ. που διοργανώνονται σε πολλά μέρη του κόσμου και έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη δικτύωση μεταξύ των καλλιτεχνών, των managers, των παραγωγών, των οργανωτών, των χορηγών και άλλων φορέων που εμπλέκονται στον πολιτισμό. Κοντολογίς, ο ελληνικός πολιτισμός θα δίνει το δυναμικό «παρών» στο εξωτερικό μέσα από έντυπο και όχι μόνον υλικό σε ειδικό περίπτερο του ΟΠΕΠ -που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του οργανισμού. Ηδη πολλοί κρατικοί και μη φορείς -όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Καμεράτα, η ομάδα χορού Sinequanon- έχουν δημιουργήσει δικά τους cd rom με ενημερωτικό περιεχόμενο που θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων που θα περνούν από το περίπτερο.

Οπως υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του ΟΠΕΠ Στ. Μαύρος και η διευθ. σύμβουλος Γεωργία Ηλιοπούλου, σε πρώτη φάση θα εκπροσωπηθούν στο περίπτερο μόνον οι φορείς που είχαν φροντίσει να έχουν έτοιμο υλικό, αλλά στο μέλλον θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί ο αριθμός των ορχηστρών, θεατρικών και χορευτικών ομάδων και εικαστικών φορέων που θα εκμεταλλευτούν αυτήν τη δυνατότητα. O υφυπουργός Π. Τατούλης υπογράμμισε ότι η νέα φυσιογνωμία του ΟΠΕΠ δεν θα έχει καμία ομοιότητα με τα χαρακτηριστικά που του είχαν προσδώσει παλαιότερες ηγεσίες του ΥΠΠΟ και ότι στην παρούσα φάση ο οργανισμός θα ασχοληθεί με την προώθηση του εγχώριου πολιτισμού και του καλλιτεχνικού δυναμικού μας στο εξωτερικό.

Πινακοθήκη

Ο Π. Τατούλης αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους που προέρχεται από εκδηλώσεις της Πολ. Ολυμπιάδας προς την Εθνική Πινακοθήκη που ανέρχεται σε 1.450.000 ευρώ, λέγοντας ότι ενδεχομένως η διευθύντρια της Πινακοθήκης να μην είχε κάνει καλή εκτίμηση του κόστους διαφόρων εκθέσεων. Επίσης προσέθεσε ότι όταν τοποθετήθηκε στην παρούσα θέση του βρήκε χρέη στο υπουργείο Πολιτισμού τα οποία ανέρχονταν σε 54. 000.000 ευρώ.Μ. Π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή