Ουτοπία του ’70 στην Πάτρα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλες εκθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος θα αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006 στον χώρο των εικαστικών δίπλα, ασφαλώς, στο μεγάλο γεγονός με σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα εμπλουτίζοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πάτρας που αριθμεί πλέον 42 παραγωγές.

Οι δύο εκθέσεις, διαφορετικής τάξης και περιεχομένου, τέμνονται σ’ ένα κοινό σημείο: συγκροτούν το κοινό μέτωπο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης όπως διαμορφώθηκε την τελευταία τριακονταετία. Στην πρώτη, με προσωρινό τίτλο «’70: αμφισβήτηση, ανατροπή, ουτοπία», επιχειρείται μία χορταστική ανάγνωση της δεκαετίας του ’70 μέσα από καλλιτέχνες που πρωτοδημιούργησαν ή ωρίμασαν τα μεταιχμιακά χρόνια της μεταπολίτευσης. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα των Αλέξη Ακριθάκη, Δημήτρη Αληθινού, Μίνωα Αργυράκη, Νίκου Ζήκου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Θόδωρου, Μαρίας Καραβέλα, Πάνου Κουτρουμπούση, Γιώργου Λαζόγκα, Γιώργου Μήλιου, Μηνά, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Μπουτέα, Μπίας Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη, Βάνας Ξένου, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Ρένας Παπασπύρου, Σακελίωνα, Κωστή Τριανταφύλλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, των φωτογράφων Γιώργου Δεπόλα, Μανώλη Μπαμπούση, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γιώργου Πούπη, καθώς του σκηνοθέτη Νίκου Γιαννόπουλου (βίντεο). H έκθεση θα υλοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο Λαδόπουλου το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2006 σε συνεργασία με το «ΒΔΣΗΜΑ», τη Σάνια Παπά και τον Θανάση Μουτσόπουλο.

Αλλάζουμε γενιά και χώρο. Αν στην προηγούμενη έκθεση η δεκαετία του ’70 ήταν το πεδίο δράσης, σ’ αυτήν την περίπτωση το 1970 τοποθετείται ως ηλικιακό όριο: οι περισσότεροι καλλιτέχνες, δηλαδή, γεννήθηκαν λίγο πριν ή αρκετά μετά· οι σημερινοί τριαντάρηδες δηλαδή.

Αλλάζει και το format της έκθεσης: μια ευάριθμη ομάδα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών καλείται να «καταλάβει» με τα έργα της το Αρσάκειο της Πάτρας για τους πρώτους δύο μήνες της σχολικής χρονιάς (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006).

Εικονικό σχολείο

Ετσι με κοινό άξονα το φορτισμένο ιδεολογικά κτίριο του Αρσακείου η νέα γενιά της ελληνικής εικαστικής σκηνής θα φτιάξει το δικό της «εικονικό σχολείο»: ένα χώρο εκδήλωσης πολλών και ανομοιογενών εκφράσεων, αντίστοιχο με αυτόν ενός σχολείου, για να αναδειχθεί έτσι το «λεξιλόγιό» της. Στην έκθεση, με τίτλο «Οι Νέοι στο Αρσάκειο/ ArtLessOn» και επιμελήτρια την ιστορικό τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, θα λάβει μέρος μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών. Για οικονομία χώρου, δημοσιεύουμε ενδεικτικά μερικά μόνο ονόματα: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Δημήτρης, Αντωνίτσης, Κώστας Βελώνης, Γιώργος Γυπαράκης, Λίνα Θεοδώρου, Σία Κυριακάκος, Δημήτρης Κόζαρης, Μίλτος Μανέτας, Ζάφος Ξαγοράρης, Poka Yio, Νίκος Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος Ρήγος, Γεωργία Σαγρή, Νίκος Χαραλαμπίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, κ.ά. Δημητρησ Ρηγοπουλοσ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή