Αιχμές του ΥΠΠΟ κατά M. Λαμπράκη

Αιχμές του ΥΠΠΟ κατά M. Λαμπράκη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο και την Εθνική Πινακοθήκη με αφορμή το θέμα των οφειλών του κράτους προς το Μουσείο. Το ΥΠΠΟ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, απαντώντας στις δηλώσεις της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, ότι ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού οφείλει στην Πινακοθήκη 1.450.000 από συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν για τη διοργάνωση των εκθέσεων «Το Φως του Απόλλωνα», «Henry Moore» και «Εξι Γλύπτες Συνομιλούν με τον Ανθρωπο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τα χρέη προς την Πινακοθήκη είναι όντως 1.450.000. Τα 450.000 ευρώ προέρχονται από τις συμβάσεις τριών εκθέσεων, συν 1.000.000 ευρώ, ποσό που ζήτησε από τον ΟΠΕΠ η διευθύντρια για να καλύψει την υπέρβαση του προϋπολογισμού της έκθεσης το «Φως του Απόλλωνα».

Η υπέρβαση

Σχετικά με αυτήν την οικονομική υπέρβαση, στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ τονίζεται: «η αύξηση του προϋπολογισμού της έκθεσης “Το Φως του Απόλλωνα” κατά 1.000.000 συμφωνήθηκε προφορικά μεταξύ Εθνικής Πινακοθήκης και ΟΠΕΠ. Το 2003, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΟΠΕΠ την 21η Ιανουαρίου 2004, αλλά τα τότε συμβαλλόμενα μέρη δεν προχώρησαν ποτέ στην υπογραφή της απαραίτητης σύμβασης».

Η «K» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΠ Σταμάτη Μαύρο, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει καμία αντίρρηση να αποδώσει στην Πινακοθήκη αυτό το ποσό: «Το πρόβλημα μας είναι ότι όταν ήταν υπουργός ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε εντολή στον ΟΠΕΠ να πιστωθούν λογαριασμοί πολιτιστικών φορέων, όπως λ.χ. το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με ποσά της τάξεως 9.850.000 ευρώ ως διαχείριση διαθεσίμων. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν επιστραφεί σε εμάς από το υπουργείο. Συνεπώς δεν έχουμε αυτή την στιγμή να πληρώσουμε την Πινακοθήκη»

Αιχμές

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΟΠΕΠ, ο Πέτρος Τατούλης είχε αφήσει αιχμές εναντίον της διευθύντριας για κακή εκτίμηση του κόστους των εκθέσεων που είχε διοργανώσει πρόσφατα το Μουσείο. Στελέχη του ΥΠΠΟ σχολίαζαν ότι δεν είναι δυνατόν η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα να μη γνωρίζει το ακριβές ποσό της διοργάνωσης μιας έκθεσης και να ανακαλύπτει κατά την πορεία της προετοιμασίας ότι χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει σχετικά: «H Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί θεσμό για τη χώρα. Κατά συνέπεια, η σοβαρότητα και η ακρίβεια σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις θεωρείται αναγκαία για την καλύτερη ενημέρωση του Ελληνα πολίτη. H πολιτική που άπτεται των οικονομικών στοιχείων οφείλει να είναι συντονισμένη και να αντιστοιχεί σε πραγματικά δεδομένα. Οφείλουμε να τηρούμε πάντοτε κατά νου ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται “κατά προσέγγιση” εκτιμήσεις όταν δραστηριοποιούνται κρατικοί οργανισμοί»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή