«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε εκδοχή Νουρέγιεφ

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε εκδοχή Νουρέγιεφ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια παράσταση ακαταμάχητης γοητείας…». Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζουν οι κριτικοί την «χορευτική» εμπειρία που θα ζήσουμε κι εμείς αυτό το Σαββατοκύριακο! H μεγαλύτερη ιστορία αγάπης όλων των εποχών χορογραφημένη από ένα ιερό τέρας του κλασικού χορού. Με μεγάλη προσδοκία αναμένονται οι τρεις παραστάσεις του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε χορογραφία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ (μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ) που θα παρουσιάσει αύριο, μεθαύριο και τη Δευτέρα στο Ηρώδειο το Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας (English National Ballet). Θα είστε εκεί;

Θεατρική

Πρόκειται ίσως για την πιο λεπτομερή θεατρική, τολμηρή και ερωτική μπαλετική παραγωγή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». O Ρούντολφ Νουρέγιεφ άφησε και εδώ το ξεχωριστό αποτύπωμά του σε μια χορογραφία που δημιουργήθηκε το 1977 ειδικά για το συγκρότημα του Εθνικού Μπαλέτου Αγγλίας (πρώην «London Festival Ballet»). Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.

«Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να χορέψουμε στη σκιά της Ακρόπολης. Το έργο αυτό είναι ένας σταθμός στην πορεία της ομάδας αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της ανέλαβε μια τόσο μεγάλη παραγωγή. Από τότε ξεκίνησε μια ευτυχή σχέση του συγκροτήματος με τον χορογράφο η οποία συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Matz Skoog, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου Αγγλίας.

Οι χαρακτήρες

Με τη χορογραφία του ο Νουρέγιεφ παρουσιάζει μια τοιχογραφία της Ιταλίας και της πόλης της Βερόνας του 13ου-14ου αιώνα (εποχή κατά την οποία ο Σαίξπηρ έχει τοποθετήσει την ιστορία) και αναδεικνύει σιγά σιγά την τραγικότητα του έργου. H εκδοχή του Νουρέγιεφ αντιμετωπίζει το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σαν κάτι περισσότερο από έναν φόρο τιμής στην αιώνια αγάπη. Το μεγάλο του επίτευγμα είναι η παρουσίαση της κοινωνίας της Αναγέννησης και η αποκάλυψη της τραγωδίας ως μέρος της ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας. O χορογράφος εμβαθύνει στους χαρακτήρες όλων των πρωταγωνιστών του. Σ’ έναν λυρικό Ρωμαίο και ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη Ιουλιέτα, κεντρικό πρόσωπο του δράματος, ενώ παράλληλα κινεί με αξιοθαύμαστο τρόπο το σώμα του μπαλέτου στις σκηνές του πλήθους.

«Είναι ένα έργο πολύ απαιτητικό για τους χορευτές. Οχι μόνο τεχνικά αλλά και συναισθηματικά», επισήμανε η Σιμόν Κλαρκ που θα ερμηνεύσει την Ιουλιέτα (εναλλάξ με την Ντάρια Κλιμεντόβα). Από την πλευρά του ο Γιατ-Σεν Τσανγκ μίλησε με χιούμορ για τον ρόλο του Ρωμαίου (τον οποίο θα χορέψει και ο Ντμίτρι Γκρούτζντγιεφ): «Είναι πολύ δύσκολη η χορογραφία, ειδικά του Ρωμαίου. Ισως ο Νουρέγιεφ το έκανε για να μην μπορεί κανείς να την χορέψει, εκτός από αυτόν!».

Τα σκηνικά είναι του Ezio Frigerio. Στις τρεις παραστάσεις του Ηρωδείου συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της EPT υπό τη διεύθυνση του Μάρτιν Γουέστ. Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή