Ιούλιος Βερν: Αναφορά στον Σολωμό

Ιούλιος Βερν: Αναφορά στον Σολωμό

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνώριζε ο Ιούλιος Βερν την ύπαρξη του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού; Είχε διαβάσει τον «Υμνο»; Σύμφωνα με άρθρο του N. Δ. Τριανταφυλλόπουλου που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Αντί» που κυκλοφορεί, ο Γάλλος συγγραφέας είχε κάνει μάλιστα και αναφορά στον Σολωμό, στο βιβλίο του «Πλωτή Πολιτεία».

Απόσπασμα

Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο απόσπασμα που εντοπίστηκε στην έκδοση του παλαιού οίκου Δημ. Δημητράκου (σελ. 76) στο κεφάλαιο, «Το Αιγαίον ανάστατον» όπου γράφει ο Βερν: «(…) ούτε να προσεγγίσει εις την νήσον, ήτις υπήρξεν η πατρίς δύο επιφανών ποιητών -του Ιταλού Ούγκωνος Φοσκόλου περί τα τέλη του 18ου αιώνος, και του Σολωμού, μιας από τας δόξας της νεωτέρας Ελλάδος».

Ο N. Δ. Τριανταφυλλόπουλος θεώρησε αρχικώς ότι αυτή η μνεία στον Σολωμό μπορεί να είχε γίνει από τον μεταφραστή του βιβλίου και όχι από τον ίδιο τον συγγραφέα. Τελικώς πείστηκε ότι ο Βερν ακόμα και αν δεν είχε διαβάσει, είχε ακούσει για τον «Υμνο» από την μετάφραση που είχαν κάνει οι Φοριέλ και Ζιλιέν. «Ακόμα και αν ο συγγραφέας δεν είχε διαβάσει ούτε μια στροφή, γνώριζε καλά τον αντίκτυπό του στην Ευρώπη» γράφει στο «Αντί».

Ηρθε στην Ελλάδα

Επιπροσθέτως είναι γνωστό ότι ο Ιούλιος Βερν είχε επισκεφθεί τα ελληνικά παράλια με τη θαλαμηγό του. Ηταν λοιπόν αρκετά λογικό να γνωρίζει τη Ζάκυνθο και τον ποιητή. Είναι σαφές ότι γνώριζε αρκετές λεπτομέρειες της ελληνικής ακτογραφίας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μνεία στο έκτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος έγινε από τον συγγραφέα και όχι από το χέρι του μεταφραστή.

Τελικώς το μυστήριο διαλευκάνθηκε όταν βρέθηκε το πρωτότυπο γαλλικό κείμενο. Εκεί αναφέρεται με σαφήνεια: «ni a relacher dans cette ile, qui fut la patrie de deux poetes celebres – l’ un italien, Hugo Foscolo, de la fin du XVIIIe siecle, l’autre Solomos, une des gloires de la Grece Moderne».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή