Δύο EMMY στην Ελλάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eleftheria Deko, Theodore Tsevas». Δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές από την ομάδα των συντελεστών που συνέβαλαν στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ελευθερία Ντεκώ και ο Θεόδωρος Τσεβάς τιμήθηκαν την Κυριακή το βράδυ στη λαμπερή 57η απονομή των δημιουργικών βραβείων EMMY στην κατηγορία «Outstanding Lighting Direction (Electronic, multi-camera) for VMC Ρrogramming».

Διεθνής προβολή

Δεν είναι μόνο ότι δύο Ελληνες βραβεύονται σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση (Creative Arts Emmy Awards), είναι ότι αναδεικνύεται σε διεθνές επίπεδο και η δουλειά ενός ελάχιστα προβεβλημένου χώρου της τέχνης.

Δεν είναι και λίγο να έχεις «σκηνοθετήσει» 2.000 θεατρικά φώτα, ελεγχόμενα από 6 κονσόλες, 26 προβολείς παρακολούθησης, 180 κινούμενες κεφαλές, ένα σύνολο 216.000 lumers που έκαναν τη νύχτα μέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ας γυρίσουμε όμως καλύτερα τον χρόνο για λίγο πίσω. Εναν χρόνο πριν. Κι ας θυμηθούμε (εμείς κι ακόμη 4 δισ. θεατές) την «Τελετή Εναρξης» των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004. Τόσο η Ελευθερία Ντεκώ, όσο και ο Θεόδωρος Τσεβάς, θα πρέπει να είχαν προετοιμαστεί τουλάχιστον ψυχολογικά για τη μεγάλη βραδιά όταν ενημερώθηκαν από την Academy of Television Arts & Sciences τις υποψηφιότητες για την 57η απονομή των δημιουργικών βραβείων EMMY. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα δοθούν τα τηλεοπτικά βραβεία EMMY.

300 παραστάσεις

Η Ελευθερία Ντεκώ υπήρξε η διευθύντρια και σχεδιάστρια Φωτισμών των Τελετών Εναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχει συνδέσει το όνομά της με ορισμένες από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις στη χώρα μας από το 1992 και την εποχή που επέστρεψε στη χώρα μας. Μέχρι τότε εργαζόταν ως σχεδιάστρια φωτισμών σε διάφορα θέατρα στη Νέα Υόρκη, στην οποία έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές σε Lightning Designing, Performance και Χορογραφία με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Συνολικά έχει φωτίσει μέχρι σήμερα 300 παραστάσεις για θέατρο, μουσική, χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις. Εχει συνεργαστεί με τα περισσότερα θεατρικά σχήματα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει κληθεί από ομάδες του εξωτερικού να φωτίσει χορευτικές παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Εχει ιδρύσει και διευθύνει την εμπορική εταιρεία Lights International και αντιπροσωπεύει αποκλειστικά για την Ελλάδα πρωτοποριακές εταιρείες προϊόντων φωτισμού, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει μελέτες φωτισμού για ειδικών απαιτήσεων αρχιτεκτονικούς χώρους και θέατρα. Από τον Ιανουάριο διδάσκει Θεατρικό Φωτισμό στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σχεδιαστής ήχου

Ο Θεόδωρος Τσεβάς, που συμμετείχε στην ομάδα καλλιτεχνών που δημιούργησε και σχεδίασε τις Τελετές Εναρξης και Λήξης, είναι συνθέτης, σχεδιαστής ήχου και πολυμέσων, εξειδικευμένος στο show control και entertainment technology.

Μετά τις σπουδές του στο Berkeley College of Music, έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Από το 1993 συνεργάζεται για ποικίλες ελληνικές και διεθνείς θεατρικές, τηλεοπτικές, new media και άλλες παραγωγές, ανάμεσά τους το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, τον «Προμηθέα Δεσμώτη», τη «Μελωδία της Ευτυχίας», το θέατρο μεσαιωνικής τάφρου «Μελίνα Μερκούρη», το «Rhythm nation»… Είναι ο δημιουργός του πρωτότυπου λογισμικού μουσικοθεραπείας «IMAGINE: Interactive Music and Graphic Images Nurturing Education». Τώρα και κάτοχος βραβείου ΕΜΜΥ.

Ανυπόκριτη χαρά

«Είναι μεγάλη αναγνώριση, όχι προσωπική αλλά όσων δουλέψαμε για την Τελετή Εναρξης. Καταξίωση σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε χθες στην «K» η Ελευθερία Ντεκώ, από το Λος Αντζελες όπου βρισκόταν για την απονομή, χωρίς να κρύβει τη χαρά της. Δεν το περίμενε όπως λέει, αλλά «έτσι κι αλλιώς η υποψηφιότητα ήταν από μόνη της ένα βραβείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή