Οδύνη από τον θάνατο της Λήδας Τασοπούλου

Οδύνη από τον θάνατο της Λήδας Τασοπούλου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά χρόνια μαχόταν η Λήδα Τασοπούλου, και μαζί της ο αγαπημένος σύντροφος της ζωής της Σπύρος Ευαγγελάτος, ενάντια στην επάρατη νόσο, κι όμως από πουθενά δεν μπορούσε κανείς ούτε καν να μαντέψει τον σκληρό αγώνα που έδιναν – έως πριν από ένα χρόνο περίπου, οπότε άρχισαν πλέον να γίνονται ορατά ορισμένα «σημάδια» του. Παρ’ όλο, όμως, που τα σημάδια αυτά πλήθαιναν σταδιακά τους τελευταίους μήνες, καθόλου δεν μειώθηκε γι’ αυτό η σφοδρότητα του πλήγματος που δέχτηκαν χθες το πρωί με τον θάνατο της Λήδας Τασοπούλου ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τα δυο τους παιδιά, το Αμφι-Θέατρο, ο θίασος δηλαδή που αποκλειστικά υπηρέτησε σε όλη της την καλλιτεχνική πορεία, και το θέατρό μας γενικότερα.

Συνιδρυτικό στέλεχος του Αμφι-Θεάτρου, συν-διευθύντριά του εδώ και αρκετά χρόνια και πρωταγωνίστριά του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, η Λήδα Τασοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 52 ετών – είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1953. Και παρά το περιορισμένο της ηλικίας της, ήταν η ηθοποιός που μπορούσε να καυχηθεί ότι εμφανιζόταν επί 32 χρόνια συνεχώς στην Επίδαυρο (από μαθήτρια της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και κατόπιν με το Αμφι-Θέατρο), ερμηνεύοντας τους περισσότερους ρόλους στο αρχαίο ελληνικό δράμα από οποιαδήποτε άλλη Ελληνίδα ή ξένη ηθοποιό. Μόνο φέτος το καλοκαίρι έλειψε από την παράσταση του Αμφι-Θεάτρου και από την Επίδαυρο – κι αυτό ήταν ένα από τα «σημάδια» που έδειχναν ότι ο αγώνας που έδινε ήταν πια πολύ σκληρός. Γιατί ακόμη και πέρυσι, που ήδη όλα ήταν πιο δύσκολα, δεν κρατήθηκε στα μετόπισθεν, αλλά έπαιξε Ανδρομάχη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη.

Αλλά και πριν από λίγους μόνο μήνες, τέλη Απριλίου, σκηνοθέτησε μια παράσταση για το Αμφι-Θέατρο, όπως άλλωστε είχε αρχίσει να κάνει τελευταία, επεκτείνοντας έτσι φυσιολογικά και βαθαίνοντας τη σχέση με την τέχνη της: Ηταν το άπαιχτο στην Ελλάδα «Πάσχα» του Στρίντμπεργκ, έργο φωτεινό, από αυτά που μιλούν για την πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως και από την οδύνη στη λύτρωση, όπως είχε δηλώσει στην «K» παραμονές της πρεμιέρας.

Εκτός από θέατρο η Λ. Τασοπούλου είχε σπουδάσει στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς και μουσική (φλάουτο, βιολί) και κίνηση (σύστημα Γκράχαμ, τζαζ κ.ά.). Σημαντικότεροι ρόλοι της, από τους δεκάδες του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου που είχε ερμηνεύσει, ήταν στα έργα Ιφιγένεια εν Ληξουρίω, Ερωτόκριτος, Δεσποινίς Τζούλια, Ονειρόδραμα (Επαθλο Κοτοπούλη, 1994), Ηλέκτρα, Θεοφανώ (βραβείο ΕΕΘΣ, 1996), Βόυτσεκ, Επιτρέποντες, Υψιπύλη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.ά. Συμμετείχε σε πολλά (περίπου 30) διεθνή φεστιβάλ θεάτρου, διηύθυνε το Εργαστήριο Υποκριτικής του Αμφι-Θεάτρου την περίοδο 1989-1992 και δίδαξε στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πελοποννήσου.

Η Λήδα Τασοπούλου και ο Σπύρος Ευαγγελάτος ήταν παντρεμένοι 27 χρόνια – μια από τις πιο σταθερές και εντυπωσιακά ισχυρές σχέσεις στο ελληνικό θέατρο. Εκαναν δύο παιδιά, την Κατερίνα, που ήδη ακολουθεί την τέχνη της μητέρας της, και τον Αντίοχο. H κηδεία της θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 4 από το A΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή