Φεστιβάλ στην οδό του πολιτισμού

Φεστιβάλ στην οδό του πολιτισμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δρόμο του πολιτισμού ονομάζει, πλέον, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που καθιερώθηκε ως χώρος υποδοχής και φιλοξενίας του Φεστιβάλ Βιβλίου. Εκεί, από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ώς την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθεί το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου και οι Ελληνες εκδότες θα παρουσιάσουν την πρόσφατη και την παλαιότερη βιβλιοπαραγωγή. Τα επίσημα εγκαίνια του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα κάνει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Ο χώρος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου υποβάλλει και ευνοεί το βιβλίο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος, συμπληρώνοντας: «Εκεί βρήκε ένα καταφύγιο αφού είχε μείνει άστεγο μετά το κλείσιμο του Πεδίου του Αρεως». H έμφαση του φετινού φεστιβάλ και το σύνθημά του είναι: «Το ελληνικό βιβλίο στον κόσμο» και θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα με έκθεση ελληνικών βιβλίων, τα οποία κυκλοφορούν μεταφρασμένα. H έκθεση, που γίνεται με την υποστήριξη του EKEBI, θα φιλοξενήσει αντίτυπα ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες και δίγλωσσες εκδόσεις.

Παρά την επιμονή του υπουργείου και των εκδοτών για τον τόπο φιλοξενίας του Φεστιβάλ, υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί τόσο για τον χώρο όσο και για το ύφος του φεστιβάλ. Είναι πολιτιστικό ή εμπορικό γεγονός; Αν είναι πολιτιστικό γεγονός, γιατί περιέχει μόνο τους τίτλους των εκδοτών και όχι εκδηλώσεις με συγγραφείς ή με θέματα βιβλίου; Γιατί δεν επιλέγεται ένας κλειστός χώρος όπου θα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ (οι εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν θα μπορούσαν να υποδεχθούν και βιβλία;). Είναι κοινή ομολογία ότι οι εκθέσεις και τα φεστιβάλ βιβλίου και του φθινοπώρου και της άνοιξης αποδίδουν εμπορικό όφελος στους εκδότες και έναν ωραίο περίπατο στους αναγνώστες. Κάτι που προσφέρουν και τα πολλά και ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Γιώργος Ψύχαλος άφησε να εννοηθεί ότι πολλά σκέπτονται για τη μελλοντική εξέλιξη του θεσμού, αλλά δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα. Ελπίζουμε μόνο να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και όχι του εντυπωσιασμού, όπως ας πούμε η πρόσκληση που έχει γίνει στους συγγραφείς Πάολο Κοέλο και Τζ. Ρόουλινγκ. Οι προσκεκλημένοι δημοφιλείς συγγραφείς, όπως ανακοινώθηκε χθες, «δεν έχουν δώσει αρνητική απάντηση». Αφήνουμε τελευταία την παρουσία της ζωγράφου Οπυς Ζούνη, που φιλοτέχνησε φέτος την αφίσα του Φεστιβάλ, με τίτλο «H πύλη της γνώσης», ένα έργο με έντονα χρώματα και μεγάλη προοπτική. Ας κρατήσουμε όμως και τα λόγια της Οπυς Ζούνη: «Θα ‘θελα οι βιβλιοθήκες των σχολείων να είναι γεμάτες, όσο γίνεται πιο γεμάτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή