Εφυγε ο Ρόμπερτ Γουάιζ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόλαβε να γιορτάσει 40 χρόνια από το δημιούργημά του, τη «Μελωδία της ευτυχίας», μαζί με τους συντελεστές της ταινίας. Πριν από πέντε ημέρες, είχε γιορτάσει και τα γενέθλια του. O Ρόμπερτ Γουάιζ, σκηνοθέτης του «Sound of music», του «Γουέστ Σάιντ Στόρι» και μοντέρ του «Πολίτη Κέιν», έφυγε προχθές σε ηλικία 91 χρόνων σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες. Για τη «Μελωδία της ευτυχίας» είχε αποσπάσει και Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Ηταν μάλλον αγαπημένο πρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας, αφού πρόσφατα υπήρξε και πρόεδρος της Academy of Motion Picture Arts and Sciences. O Ρόμπερτ Γουάιζ υπήρξε υποψήφιος για 7 Οσκαρ στη διάρκεια της καριέρας του που κράτησε περισσότερο από μισόν αιώνα και απέσπασε τέσσερα.

Σκηνοθέτησε 39 ταινίες, ανάμεσά τους και το πρώτο «Σταρ Τρεκ» και το κλασικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Οταν η γη σταματήσει».

Εισέβαλε στην κινηματογραφική βιομηχανία στα 19 του, όταν ο αδερφός του βρήκε δουλειά στα στούντιο RKO. Αρχισε να εργάζεται ως ηχολήπτης προτού περάσει στο μοντάζ. Το 1941 του ζητήθηκε να μοντάρει τον «Πολίτη Κέιν», εντυπωσιάζοντας τον Ορσον Γουέλες με τη δουλειά του, για την οποία, κέρδισε μια υποψηφιότητα Οσκαρ.

Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν για το «The curse of the cat people». Οταν σκηνοθέτησε το «I want to live» το 1958 υπήρξε ξανά υποψήφιος για Οσκαρ. Παρ’ όλα αυτά, δεν κράτησε στα χέρια του το χρυσό αγαλματίδιο παρά το 1962, όταν μοιράστηκε το Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας με τον Τζερόμ Ρόμπινς για το «Γουέστ Σάιντ Στόρι». Ακολούθησαν η «Μελωδία της ευτυχίας» και τα «Βότσαλα της άμμου». H τελευταία του ταινία ήταν το «Χορεύοντας στις στέγες της Νέας Υόρκης» το 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή