Τρεις αιώνες εξέλιξης των επιχειρήσεων

Τρεις αιώνες εξέλιξης των επιχειρήσεων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Gordon Boyce, Simon Ville

Η εξέλιξη των σύγχρονων επιχειρήσεων

εκδ. Αλεξάνδρεια, 430 σελίδες

Ο τόμος των δύο σημαντικών οικονομικών ιστορικών με θέμα την ιστορική εξέλιξη της οργάνωσης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων από τον 18ο αιώνα έως και σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα δουλειάς της ιστορίας των επιχειρήσεων. Ενας κλάδος που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στον αγγλοσαξονικό και γερμανόφωνο χώρο εισβάλλει δυναμικά με τη μετάφραση του εγχειριδίου αυτού και στον ελλαδικό χώρο. Προορισμένο ως διδακτικό εγχειρίδιο η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για όποιον θέλει να μυηθεί στον κόσμο των επιχειρήσεων. Γραμμένο με ιδιαίτερα συνοπτικό και συγκροτημένο τρόπο το βιβλίο αυτό επιχειρεί μια συγκριτική παρουσίαση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών αιώνων παρακολουθώντας ουσιαστικά τη γέννηση και τη σταδιακή άνθηση των επιχειρήσεων έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Η σύγκριση διαφορετικών χρονικών περιόδων και γεωγραφικών χώρων επιτρέπει στον αναγνώστη να αποκτήσει γρήγορα μια εποπτεία ενός ολόκληρου γνωστικού πεδίου.

Αφθονα παραδείγματα

Χωρισμένο σε δώδεκα κεφάλαια στα οποία επιχειρείται μια διεξοδική ανάλυση επιμέρους τομέων της επιχειρηματικής δράσης, οι συγγραφείς προσφέρουν ταυτόχρονα τόσο το θεωρητικό πλαίσιο της αντίστοιχης θεματικής ενότητας όσο και συγκεκριμένα παραδείγματα όπου φαίνεται κατά περίπτωση ο τρόπος που η θεωρία προσεγγίζει την αρχειακή πραγματικότητα. Κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: στο πρώτο μέρος, επονομαζόμενο «τρέχοντα ζητήματα», που συνήθως είναι σύντομο, παρουσιάζονται συγκεκριμένα ερωτήματα που ενδιαφέρουν τις σημερινές επιχειρήσεις. Στο δεύτερο μέρος εκτίθενται διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις που έχουν διατυπωθεί για το συγκεκριμένο πεδίο έρευνας, ενώ στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη του μελετώμενου θέματος. Στο τελευταίο τμήμα της ενότητας επαναλαμβάνονται τα συμπεράσματα. Το κεφάλαιο κλείνει με την παρουσίαση συγκεκριμένων περιπτώσεων – παραδειγμάτων.

Με τον τρόπο αυτό ο αναγνώστης παρακολουθεί διεξοδικά τον τρόπο εργασίας των ιστορικών: την καταγραφή και παρουσίαση ενός θεωρητικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται μια μελέτη, την ιστορική εξέλιξη του ερευνώμενου θέματος και τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που τροφοδοτούν με στοιχεία τόσο τη θεωρία όσο και την ιστορική καταγραφή. Κατά την έκθεση των παραδειγμάτων οι συγγραφείς θέτουν ερωτήματα στον αναγνώστη και τον καλούν να συμμετάσχει πιο ενεργά στην ανάγνωση του βιβλίου· ερωτήματα που συνδέονται όχι μόνο με το συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί το επιμέρους κεφάλαιο του βιβλίου, αλλά συχνά άπτονται περισσότερων ζητημάτων της επιχειρηματικής δράσης.

Οι θεματικές ενότητες

Τα γενικά θεματικά κεφάλαια που πραγματεύονται και ένα ιδιαίτερο ζήτημα των σύγχρονων επιχειρήσεων αφορούν την επιχειρηματικότητα, την πληροφόρηση, τη χρηματοδότηση, τη διοίκηση εργασίας, την παραγωγή, το μάρκετινγκ, την οργανωτική δομή, τη διεπιχειρησιακή συνεργασία, τις διεθνείς επιχειρήσεις και τις σχέσεις με το κράτος. Οι θεματικές αυτές ενότητες αποτελούν ταυτόχρονα και ξεχωριστά ερευνητικά πεδία. Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να πληροφορηθεί κανείς γιατί οι επιχειρήσεις της Ιαπωνίας κατέκτησαν την κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά τη δεκαετία του 1980 και πώς οι ΗΠΑ προώθησαν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα. Ζητήματα που βιώνουμε σήμερα στο χώρο των επιχειρήσεων και στη διεθνή οικονομική σκηνή παρουσιάζονται αδρομερώς και εξηγούνται ικανοποιητικά μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου. Ετσι και στελέχη των επιχειρήσεων θα μπορούσαν, διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, να δουν με διαφορετική ματιά τη δική τους θέση στον κόσμο των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να εξηγήσουν ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται και πολιτικές που ακολουθούνται σε επιμέρους τμήματα της επιχείρησης.

Το βέβαιο είναι ότι όσοι ενδιαφέρονται για τον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς.

* Η κ. Κατερίνα Παπακωνσταντίνου είναι ιστορικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή