Ζακ Λακαριέρ, ο διάπυρος εραστής της Ελλάδας

Ζακ Λακαριέρ, ο διάπυρος εραστής της Ελλάδας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το έκανε το 1947, στα χρόνια του Εμφυλίου, ο Ζακ Λακαριέρ. Το τελευταίο του, στη χώρα που αγάπησε ιδιαιτέρως, το έκανε μόλις στις 4 Σεπτεμβρίου, προσκεκλημένος από φίλους του στην Τήνο. Το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια μιας απλής εγχείρησης σε νοσοκομείο του Παρισιού, ο Ζακ Λακαριέρ έσβησε σε ηλικία 79 ετών. Είχε ήδη εκφράσει την επιθυμία το σώμα του να αποτεφρωθεί και η σορός του να διασκορπιστεί στη θάλασσα του Αιγαίου.

Διανοούμενος, μεταφραστής, συγγραφέας και, κυρίως, διαχρονικός φίλος της Ελλάδας έχει γράψει τα περισσότερα από τα βιβλία του εμπνευσμένα από την κλασική Ελλάδα και τους μύθους της, αλλά έχει μεταφέρει στη γαλλική γλώσσα πολλούς από τους σύγχρονους Ελληνες λογοτέχνες: Γιώργο Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσο, Στρατή Τσίρκα, Νίκο Γκάτσο, Κώστα Ταχτσή, Βασ. Βασιλικό, Τίτο Πατρίκιο, Ανδρέα Φραγκιά, κ.ά.

Τα περισσότερα από τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Χατζηνικολή». Τα πλέον δημοφιλή είναι το Ελληνικό Καλοκαίρι και το Ερωτικό Λεξικό της Ελλάδος. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν επίσης τα δοκίμια «Οι ένθεοι» και «Οι γνωστικοί», «Μαρία η Αιγυπτία» και το αυτοβιογραφικό «Συγγραφική πορεία». Από τις εκδόσεις «Χατζηνικολή» πρόκειται μέσα στις επόμενες μέρες να κυκλοφορήσει βιβλίο με τις συνεντεύξεις του, ενώ η Ιωάννα Χατζηνικολή, όπως είπε χθες το πρωί στην «K», θα εκδώσει και το βιβλίο του για τους μύθους. «Στα τελευταία του σχέδια ήταν να γράψει και το “Ερωτικό Λεξικό της Μεσογείου”», είπε η Ιωάννα Χατζηνικολή.

Ο Ζακ Λακαριέρ ζούσε στο πατρικό του σπίτι στη Βουργουνδία με τη δεύτερη γυναίκα του Σίλβα και τον 15χρονο γιο τους. H τελευταία του εκδοτική παρουσία στην Ελλάδα έγινε πριν από δύο χρόνια, το 2003, από τις εκδόσεις «Ολκός» με το βιβλίο Λευκωσία. H Νεκρή Ζώνη (μετ. Βούλα Λούβρου). Είχε καταφέρει, με τη μόνιμη συνοδεία ενός στρατιωτικού να επισκεφτεί τη νεκρή ζώνη, τη γνωστή Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας, πολύ πριν ανοίξει για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. «Αναρωτιόμουν πού ήμουν ακριβώς. Ηταν ένα μουσείο, αλλά τι μουσείο ακριβώς; Μουσείο θανάτου; Βοτανικός κήπος; Μουσείο παιχνιδιών; Μουσείο αρχιτεκτονικής; Ηταν όλα μαζί και μπορούμε να σπουδάσουμε πολύ σοβαρά πράγματα στα ερείπια», έλεγε σε συνέντευξή του στην «K».

O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «H Ελλάδα αποχαιρετά έναν πραγματικό φίλο, έναν ακάματο πρεσβευτή του πολιτισμού μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε κάθε έκφανση της ζωής του, ο Λακαριέρ ενσάρκωσε το διαχρονικό ελληνικό πνεύμα. Ηταν διάπυρος εραστής του ελληνισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή