Θησαύρισμα για την Ελλη Λαμπέτη

Θησαύρισμα για την Ελλη Λαμπέτη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο ανθολόγιο κειμένων και φωτογραφιών συνθέτει ο τόμος – αφιέρωμα «Ελλη Λαμπέτη» του Φρίξου Ηλιάδη που εκδόθηκε πρόσφατα (εκδόσεις Κοχλίας).

Πρόκειται για έναν αρκετά ογκώδη τόμο 360 σελίδων, ο οποίος συγκεντρώνει κείμενα, πάρα πολλές φωτογραφίες και ντοκουμέντα για ένα μυθικό πρόσωπο του ελληνικού θεάτρου, την Ελλη Λαμπέτη, αγαπημένη πάντα του κοινού 23 χρόνια μετά το θάνατό της.

Ο Φρίξος Ηλιάδης, που υπήρξε φίλος της αξέχαστης πρωταγωνίστριας από την αρχή σχεδόν της καριέρας της ως το τέλος της ζωής της, τον Σεπτέμβριο του 1982, έχει συμπεριλάβει στον τόμο αυτό πολλά και ενδιαφέροντα από όσα κρατούσε στο αρχείο του:

Παραθέτει καταρχάς μια αρκετά συνοπτική βιογραφία της Λαμπέτη καλύπτοντας τους σημαντικότερους σταθμούς του βίου και της καριέρας της στο θέατρο και τον κινηματογράφο -από τις 14 Απριλίου του 1924 που γεννήθηκε στα Βίλλια Αττικής κι από την… ομόφωνη απόρριψή της στις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, το 1941, ως το θάνατό της.

«Ενθετο» μέσα στη βιογραφία ξεχωρίζει με τη σημασία αλλά και την έκτασή του ένα ντοκουμέντο που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας, όπως σημειώνει ο Φ. Ηλιάδης: 18 ποιήματα που ο σπουδαίος ποιητής Τάκης Σινόπουλος, στρατιωτικός γιατρός τότε και κρυφά ερωτευμένος με τη νεαρότατη τότε ηθοποιό, είχε γράψει γι’ αυτήν και της τα έστελνε ταχυδρομικά, με ψευδώνυμο, επί ημερήσιας βάσης στο πατρικό της σπίτι, στην Αθήνα, Ασκληπιού 132A. Στο τέλος της 30σέλιδης αυτής ενότητας παρατίθεται και η μακρότατη επιστολή με την οποία ο ποιητής αποκάλυπτε την πραγματική του ταυτότητα στην Λαμπέτη.

Ενα άλλο, αρκετά εκτενές επίσης «ένθετο», χωρίς το ενδιαφέρον ούτε βεβαίως και τη σημασία του προηγουμένου, είναι αυτό που περιλαμβάνει «ντοκουμέντα» από την αναγγελία του θανάτου της Λαμπέτη λίγους μήνες πριν από τον πραγματικό της θάνατο -λόγω λάθους ή γκάφας δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκείνο τον καιρό για άλλους λόγους στη Νέα Υόρκη όπου νοσηλευόταν και η Λαμπέτη.

Η ενότητα της βιογραφίας κλείνει με αναδημοσίευση αρκετών άρθρων από αυτά που γράφτηκαν για την πρωταγωνίστρια όταν πέθανε. Ακολουθεί ένα απάνθισμα κριτικών που γράφτηκαν για διάφορες παραστάσεις της από τους σημαντικότερους κριτικούς της εποχής της (περίπου 60 σελίδες με πολλές φωτογραφίες από τις κρινόμενες παραστάσεις). Πολύ περισσότερες φωτογραφίες, όμορφες και εύγλωττες, περιλαμβάνει το πολυσέλιδο άλμπουμ που ακολουθεί (γύρω στις 100 σελίδες) με φωτογραφίες από πολλές θεατρικές παραστάσεις, πρώτα, και μετά από τις κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες είχε παίξει η Ελλη Λαμπέτη.

Στην επόμενη ενότητα δημοσιεύονται κυρίως ορισμένες συνεντεύξεις της πρωταγωνίστριας και ο τόμος κλείνει με τη «Θεατρογραφία» κι αμέσως μετά τη «Φιλμογραφία» της μοναδικής ηθοποιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή