Ερωτικά τραγούδια σαν προσευχές

Ερωτικά τραγούδια σαν προσευχές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μερικές φορές τραγουδάω «Milongas», όταν όλα δείχνουν ότι η ζωή κάπου εδώ τελειώνει». Δεν είναι μόνο που η Μερσέντες Σόσα έγινε φέτος 70 χρόνων χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι κόπωσης. Με το «Corazon Libre», το άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, η Αργεντινή επαναστάτρια που συνελήφθη επειδή τραγουδούσε για την ελευθερία, συνεργάστηκε με τους «δικούς μας» Apurimac, ερμήνευσε απαγορευμένα τραγούδια, εξορίστηκε στο Παρίσι, επέστρεψε νικήτρια, τραγουδά για το σήμερα χωρίς κανένα τεχνητό μέσο. H Λατινοαμερικανίδα τραγουδίστρια, «η ερμηνεύτρια», η «la negra», «η φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας», «η πρωταθλήτρια της ελευθερίας», τιθασεύει και απελευθερώνει μαζί τώρα τα συναισθήματά της σε ένα στούντιο.

48 άλμπουμ

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές της Λατινικής Αμερικής. Δεν πειραματίζεται καθόλου με την εμφάνισή της, δεν αλλάζει χωρίστρα στα μαύρα της μαλλιά, πόσω μάλλον τα σκούρα ρούχα. Κάνοντας μια απόπειρα να υπολογίσουμε πόσο δραστήρια παραμένει, μετρήσαμε στη δισκογραφία της 47 άλμπουμ, άρα το «Corazon Libre» είναι το 48ο. Τα πρώτα χρόνια προτιμούσε να δοκιμάζει πρώτα κάθε τραγούδι ζωντανά στη σκηνή και μετά να το «γράφει». Στο νέο της άλμπουμ αρκετά κομμάτια μοιάζουν με προσευχές, τραγούδια ερωτικά και χαμηλόφωνα μαζί. Πάθος και αλήθεια, οι λέξεις-κλειδιά. Ακουστική παρουσίαση, θρυλική φωνή, απλή, καθαρόαιμη συνοδεία κιθάρας. Κλασικά και σύγχρονα τραγούδια από τη γενέτειρά της που ηχογράφησε από το 2004 μέχρι και πρόσφατα στα Ιον Στούντιο στο Μπουένος Αϊρες.

«Los ninos des nuestro olvido», «Cantor del obraje», «Pais», «Como flor del campo», «La cancion es urgente» και φυσικά το «Corazon Libre» που είναι και ο τίτλος του άλμπουμ. Παραδοσιακά τραγούδια ρεπερτορίου αλλά και άλλα που γράφτηκαν ειδικά για τη Μερσέντες Σόσα από σύγχρονους Αργεντίνους ποιητές και τραγουδοποιούς με λυρική, μελαγχολική διάθεση που συχνά έχουν σαν θέμα την ίδια τη φύση, αλλά και τα προβλήματα που συναντά κανείς σήμερα στην Αργεντινή. H φωνή της μοιάζει πιο οικεία από ποτέ. Είναι η απόλυτη ντίβα της λάτιν μουσικής και δεν το κρύβει.

Γεννήθηκε στο Τουκαμάν της Αργεντινής. Τραγουδά από 15 χρόνων, χόρευε και δίδασκε παραδοσιακούς χορούς αλλά έγινε γνωστή για το σύνθετο ταλέντο της και την αγνή φωνή. Από την αρχή της καριέρας της, μίλησε στο μικρόφωνο για ζητήματα ψυχής αλλά και πολιτικής. Δηλώνει αληθινή Αργεντίνα κι ας έχει κλάψει, κι ας κλαίει ακόμη. Σήμερα θεωρείται εθνική ηρωίδα, πρέσβειρα της γενέτειράς της.

Λάτιν αντίσταση

Οταν εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη την αποθέωναν οι θεατές όρθιοι επί 15 λεπτά. Το 2000 βραβεύτηκε με Γκράμμι για το καλύτερο παραδοσιακό άλμπουμ της χρονιάς («Misa Criolla»). Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι η λάτιν μουσική δημιουργήθηκε για να μας φτιάχνει τη διάθεση αλλά για τη Μερσέντες Σόσα λάτιν σημαίνει παράδοση, αντίσταση, δύναμη. Οσοι την ακολουθούν πιστά (και στη χώρα μας είναι πολλοί αυτοί) λένε πως η φωνή της μπορεί να εμπνεύσει ακόμη και το ξεκίνημα μιας επανάστασης, αρκεί μόνο να το θελήσει εκείνη. H Μερσέντες Σόσα θέλει να ακούει νέα τραγούδια. Κι αν την κάνουν να δακρύσει, τότε τα ερμηνεύει κιόλας. Γιατί τότε είναι σίγουρη ότι θα κλάψουμε μαζί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή