Ιερό του 9ου αιώνα π.Χ. στο Ιδάλιο της Κύπρου

Ιερό του 9ου αιώνα π.Χ. στο Ιδάλιο της Κύπρου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Ιδάλιο – Κάτω Πόλη, μια περιοχή μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακας. Μεταξύ άλλων, οι ανασκαφές που έγιναν το 2004 – 2005 αποκάλυψαν εργαστηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται γύρω στο 1000 π.Χ. Εντοπίστηκαν επίσης ευρήματα, τα οποία δείχνουν ότι η αρχική οίκηση στην πόλη του Ιδαλίου χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. όπως λίθινα γυναικεία αγάλματα και θραύσματα λύχνων και πήλινων ειδωλίων.

Εργαστήρια

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος αρχαιοτήτων της Κύπρου, οι ανασκαφές έγιναν από το Κολέγιο Λάικαμινγκ, υπό τη διεύθυνση της δρος Πάμελα Γκάμπερ. Αρχικά, η προσπάθεια διερεύνησης ήταν να φτάσει μέχρι το φυσικό υπέδαφος. Απρόσμενα όμως στα ενδιάμεσα στρώματα βρέθηκε σειρά από δάπεδα, που μαρτυρεί πως υπήρχαν εργαστήρια στην πόλη του Ιδαλίου από τον 12ο αιώνα π.Χ., αν όχι και από τον 13ο. Πιθανόν, μάλιστα, η αρχική οίκηση στη βόρεια πλευρά της Κάτω Πόλης να χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ.

Εξίσου εκπληκτικά ήταν, σύμφωνα με το τμήμα αρχαιοτήτων της Κύπρου, τα αποτελέσματα των ανασκαφών του μνημειώδους κτιρίου στα νότια. Ηδη από το 2004 είχε διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για ιερό, αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Φέτος, νέα ευρήματα οδήγησαν τους αρχαιολόγους σε άλλα συμπεράσματα. Αποκαλύφθηκε αγαλματίδιο θεού μέσα στο κτίριο αυτό, υποδεικνύοντας ότι -πιθανόν- ο ναός να ήταν αφιερωμένος σε δύο θεότητες, μία αντρική και μία γυναικεία.

Δύο λίθοι, που βρέθηκαν τοποθετημένοι σε δύο κοιλότητες γεμάτες από στάχτες, ίσως να αντιπροσωπεύουν τις δύο αυτές θεότητες. Το ιερό είναι ανατολικού τύπου, με πέτρινους χτιστούς βωμούς και λάκκους με στάχτες στο εσωτερικό.

Το ιερό μάλλον συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ., όπως μαρτυρούν θραύσματα γυαλιού αυτής της περιόδου. H ίδρυσή του χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τα πρωιμότερα ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν πάνω από το φυσικό υπέδαφος. Τα ενδιάμεσα δάπεδα χρονολογούνται στον 7ο – 6ο αιώνα π.Χ. και στον 3ο – 2ο αιώνα π.Χ.

 Στην ανασκαφική περίοδο 2004 – 2005 υπήρχαν ευρήματα και από την κλασική και πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσα σε αυτά, ήσαν λίθινα γυναικεία αγάλματα, θραύσματα λύχνων και πήλινων ειδωλίων και κομμάτια από πλάκες ασβεστόλιθου, που -πιθανόν- να είχαν χρησιμοποιηθεί για την επένδυση τοίχων. Σε ένα σημείο βρέθηκε γύψινο θραύσμα με κατάλοιπα βαφής, που αποδεικνύει πως οι τοίχοι του ιερού ίσως να ήταν διακοσμημένοι. Βρέθηκαν και δύο νομίσματα στα ψηλότερα στρώματα, τα οποία θα βοηθήσουν στη χρονολόγηση της τελευταίας φάσης του ιερού. Το τμήμα αρχαιοτήτων της Κύπρου αναφέρει πως σε μελλοντικό στάδιο ο στόχος είναι να βρεθούν τα όρια του ιερού στη νότια πλευρά της Κάτω Πόλης και να συνεχιστεί η έρευνα στην ανατολική ακρόπολη Μούττη του Αβρίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή