Αναπαράσταση στο Βυζαντινό

Αναπαράσταση στο Βυζαντινό

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σκοτεινή και συνάμα γοητευτική ιστορία διερευνά η νέα έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου, η οποία εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ. Εχει τίτλο «Σπήλαιο Ανδρίτσας – Μοιραίο Καταφύγιο». Σε τέσσερις αίθουσες της Βίλλας Ιλίσσια αναπαρίσταται μέσα από φωτογραφίες, ειδικές μακέτες και εκθέματα, το εσωτερικό του σπηλαίου της Ανδρίτσας στην Αργολίδα. Εκεί ανακαλύφθηκαν από τους σπηλαιολόγους το 2004, ανθρώπινα λείψανα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και νομίσματα που χρονολογούνται περίπου από το 600 μ.Χ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι μια ομάδα 33 ατόμων, κυρίως γυναικών και παιδιών, βρήκαν καταφύγιο σε αυτό το μέρος, προσπαθώντας να κρυφτούν από κάποιους επιδρομείς, πιθανότατα Σλάβους. Αποσύρθηκαν στο σπήλαιο με την ελπίδα ότι θα χρειαστεί να μείνουν μόνο κάποιες ημέρες. Για προμήθειες πήραν νερό και λάδι για τα λυχναράκια τους, πήλινα αγγεία κ.λπ. Ομως για κάποιο λόγο, εγκλωβίστηκαν και πέθαναν στο εσωτερικό του. Ετσι το σπηλαιοβάραθρο λειτούργησε σαν ασύλητος τάφος, που αποσφραγίστηκε από τους αρχαιολόγους 1.400 χρόνια μετά!

Οπως επεσήμανε χθες ο διευθυντής του Βυζαντινού, Δημήτρης Κωνστάντιος, οι γνώσεις που μας προσφέρουν τα αντικείμενα αυτά για την περιοχή και την ιστορική περίοδο είναι πολύτιμες. Με την έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 15/11 και συνδιοργανώνεται με τη βοήθεια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Βυζαντινού με διάφορες εφορείες αρχαιοτήτων ανά τη χώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζεται το β΄ μέρος της επανέκθεσης της μόνιμης συλλογής καθώς και η ανάπλαση του τεράστιου οικοπέδου που βρίσκεται το μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή