Πορτρέτα αγωνιστών από έναν φιλέλληνα

Πορτρέτα αγωνιστών από έναν φιλέλληνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έκθεση, που εγκαινιάζεται στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο την Παρασκευή, φέρνει στο φως τη συγκινητική ιστορία του φιλέλληνα Καρλ Κρατσάιζεν. Χάρη στα σχέδια του Βαυαρού λοχαγού που ήρθε στην Ελλάδα το 1826, διασώθηκαν οι θρυλικές μορφές των αγωνιστών του ’21. Οι προσωπογραφίες του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη και τόσων άλλων που πρωτοείδαμε στα σχολικά μας βιβλία είναι δικά του έργα. Πορτρέτα που αποτύπωσε ο Βαυαρός κατά τον ένα χρόνο της παραμονής του στην Ελλάδα, που φλεγόταν από τον εμφύλιο διχασμό.

Εκ του φυσικού

Ο Κρατσάιζεν πρόλαβε να επισκεφθεί μέσα σε λίγο καιρό όλα τα στρατόπεδα που ήταν συγκεντρωμένοι οι ήρωες του ’21. Από το σύνολο των σχεδίων του λείπουν ο Αθανάσιος Διάκος, ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Παπαφλέσσας, διότι είχαν χαθεί πριν από τον ερχομό του στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο ημιτελές σχέδιο είναι εκείνο του Καραϊσκάκη, που τον είδε λίγο πριν από τον θάνατό του στο Φάληρο. Σχεδίαζε τους πολεμιστές εκ του φυσικού με μολύβι σε χαρτί και αργότερα τους έβαζε να υπογράψουν τα έργα του.

Το 1827 τα πήρε μαζί του, επιστρέφοντας στην πατρίδα του. Από το 1828 μέχρι και το 1831 έκανε τις λιθογραφίες τους στο Μόναχο και έτσι κυκλοφόρησαν σε πολλά αντίτυπα. Για 100 χρόνια, τα αυθεντικά σχέδια του Κρατσάιζεν παρέμειναν στην αφάνεια, καθώς τα είχαν -ευτυχώς- διαφυλάξει οι κληρονόμοι του. Το 1926, ο τότε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, κατέβαλε ένα μεγάλο ποσό για να γίνουν απόκτημα του ελληνικού κράτους.

Την Παρασκευή γίνεται στο Ναύπλιο -μια πόλη που έχει διατελέσει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους αλλά και σταθμός της περιήγησης του Βαυαρού στην Ελλάδα- η πρώτη επίσημη παρουσίασή τους. Εκτός από τις 20 θαυμάσιες προσωπογραφίες των αγωνιστών θα εκτεθούν και υδατογραφίες του λοχαγού

Αυτοδίδακτος

Ο Καρλ Κρατσάιζεν ήρθε στη χώρα μας παρακινούμενος από τον φιλελληνισμό του. Αν και ήταν ουσιαστικά αυτοδίδακτος, χωρίς να έχει πάρει ποτέ μαθήματα ζωγραφικής, τα σχέδιά του δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν ερασιτεχνικά. Το βλέμμα του είναι διεισδυτικό και οξύ, ενώ το χέρι του σχεδιάζει μεν διστακτικά αλλά με μεγάλη ακρίβεια. Υπάρχει μια τάση εξιδανίκευσης που δικαιολογείται από το ρομαντικό πνεύμα που τον διακατέχει. Επισκέφθηκε την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, το Ναύπλιο, την Αίγινα, τον Πόρο, την Τροιζήνα, τα Αμπελάκια Σαλαμίνας, την Αθήνα και την Κόρινθο. H έκθεση -σε επιμέλεια Μαριλένας Κασσιμάτη- θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή