«Φύλλο και φτερό» από το χοροθέατρο «Νταλίκα»

«Φύλλο και φτερό» από το χοροθέατρο «Νταλίκα»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον τίτλο της παράστασης μέχρι το όνομα της ομάδας: όλα είναι μια έκπληξη. O λόγος για το έργο «Φύλλο και Φτερό», παραγωγή του χοροθεάτρου «Νταλίκα», νέας ομάδας που εμφανίζεται από αύριο και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου στο θέατρο «Θησείον». Το θέμα της παράστασης; Μια ανατροπή!

Δύο φίλοι που ενώ μεγαλώνουν μαζί, διαλέγουν τελικά διαφορετικούς δρόμους. Παιχνίδια εξουσίας, κρίσιμες καμπές, καθημερινές στιγμές αποτυπωμένες με πολύ χιούμορ. Τη χορογραφία υπογράφει η Βάσω Γιαννακοπούλου, η οποία πέρυσι ίδρυσε την ομάδα «Νταλίκα» μαζί με τον φωτογράφο-φωτιστή Τάσο Παλαιορούτα. H πρώτη δουλειά της ομάδας με τίτλο «Δίγωνο Πανοράματος» παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Πανόραμα Σύγχρονου Χορού (τον περασμένο Απρίλιο στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου) και στο πλαίσιο του Μήνα Χορού (θέατρο «Ροές» – Μάιος 2005), ενώ προγραμματίζεται να παρουσιαστεί και στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού τον επόμενο χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής.

Θεατρικότητα

«Η χορογραφία «Φύλλο και Φτερό» βασίστηκε στο σενάριο που έγραψε ο Βασίλης Πανανίδης, κείμενο που μιλάει για την ανταγωνιστική σχέση δύο φίλων. Πάνω σε αυτό έγιναν στην πορεία πολλές αλλαγές. Στον χορό ένα σενάριο χρησιμοποιείται ως σκελετός για να πατήσεις πάνω του και να εξελίξεις την ιδέα σου», αναφέρει σε συνέντευξή της στην «K» η Βάσω Γιαννακοπούλου. «Πρόκειται για μια χοροθεατρική δουλειά. Υπάρχει κείμενο. Ομως η θεατρικότητα επηρεάζει κυρίως την κίνηση», προσθέτει.

Από το 1990 έως σήμερα η Βάσω Γιαννακοπούλου έχει χορέψει με τις ομάδες «Μετακίνηση», «Σύγχρονη Χορευτική Εκφραση», «Yelp», «Griffon», «Χοροθέατρο Ροές», Χοροθέατρο της Νατάσας Ζούκα, «Σχεδία», «14η Μέρα», ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος των χορευτικών ομάδων «Ακίν» και «Μετ’ εμποδίων». Με την τελευταία παρουσίασε την πρώτη της χορογραφική δουλειά «Night Mirror» που έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2003) και την ίδια χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας στην Τεχνόπολη. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τις θεατρικές ομάδες «Παράβαση», «Παίκτες» και την ομάδα της Τατιάνας Λύγαρη. Ξεχωριστή εμπειρία ήταν η συμμετοχή της στις τελετές έναρξης και λήξης της Ολυμπιάδας, ως ερμηνεύτρια και βοηθός χορογράφου. «Ηταν μεγάλο σχολείο. Ημασταν δέκα οχτώ χορευτές και έπρεπε να συνεργαστούμε. Να βρούμε τους κώδικες να συνυπάρξουμε», επισημαίνει.

Χορεύω

Αυτή την περίοδο η Βάσω Γιαννακοπούλου εργάζεται ως χορεύτρια (ομάδα χορού «griffon» της Ιωάννας Πορτόλου), καθηγήτρια χορού (επιμελείται την κίνηση στις θεατρικές παραστάσεις του Εργαστηρίου Πετρούπολης) και χορογράφος (με την ομάδα της). Πάνω απ’ όλα προτιμάει να χορεύει… «Οταν χορεύω αισθάνομαι ότι προχωράω ως άνθρωπος. Είναι ο τρόπος που έχω βρει για να εκφράζομαι», λέει.

Για την πρώτη χρονιά της «Νταλίκας»; «Το πιο ωραίο σε αυτή τη δουλειά που κάνουμε ως ομάδα είναι η συνδημιουργία. Ολο το ταξίδι και η διαδικασία κατά τη διάρκεια των προβών. Οταν μαζευόμαστε όλοι οι συντελεστές για να κουβεντιάσουμε. Το πιο δύσκολο; Οι σχέσεις, οι ισορροπίες. H δουλειά από μόνη της: να ψάχνεις συνέχεια και να έρχεσαι πιο κοντά σε αυτό που φαντάζεσαι, στη δομή του.

Τα προβλήματα του χορού; «Είναι υπαρκτά. Κυρίως τα οικονομικά. Σαφώς δεν είναι μόνο αυτό γιατί τελικά θα βρεις τον τρόπο να κάνεις τη δουλειά. Ομως εάν δεν υπάρχει υποστήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί…». Γιατί «Νταλίκα»; Μου αρέσει η λέξη, όπως ακούγεται. Είναι εύηχη. Και κάτι άλλο: μια νταλίκα ταξιδεύει, κουβαλάει, μεταφέρει πολιτισμό…».

Η μουσική σύνθεση και ο ηχητικός σχεδιασμός της παράστασης «Φύλλο και Φτερό» είναι του Μιχάλη Μελετέα, οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα, τα σκηνικά της Αγγέλας Γεωργαντά, τα κοστούμια της Δέσποινας Μακαρούνη. Χορεύουν οι Κατερίνα Σκιαδά, Φαίδρα Φουρούλη, Rowan Thorpe, Ράνια Γλυμίτσα και Νικολέτα Καρμίρη (θέατρο «Θησείον», Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, καθημερινά μέχρι τις 10/10 εκτός της Τρίτης 4/10, έναρξη 9.30 μ.μ., τηλ.: 210-32.55.444).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή