Νέα ευρήματα «έφερε» το τρένο στην Κόρινθο

Νέα ευρήματα «έφερε» το τρένο στην Κόρινθο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένα νεκροταφεία, που καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλους τους τύπους ταφικής αρχιτεκτονικής και ταφικών εθίμων, από τους πρώιμους γεωμετρικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα, αποκαλύφθηκαν βόρεια της Αρχαίας Κορίνθου, αλλά και τμήμα σκέλους των Μακρών Τειχών, τα οποία συνέδεαν την αρχαία πόλη με το λιμάνι του Λεχαίου, καθώς και τμήμα τεχνικού έργου των ρωμαϊκών χρόνων. Ολα αυτά, κατά τη διάρκεια κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Αθήνα με την Πελοπόννησο.

Το τρένο φώτισε άγνωστες πτυχές της αρχαίας πόλης, συμπληρώνοντας το μωσαϊκό της χαμένης εικόνας του παρελθόντος. Ετσι οι επιβάτες του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Κορίνθου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάποια αντιπροσωπευτικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τον Δεκέμβριο του 2002, την εποχή δηλαδή που ξεκίνησαν οι ανασκαφές υπό την επιστημονική εποπτεία της ΛΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ στο πλαίσιο του έργου «Χάραξη της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κορίνθου – Κιάτου». Τόσο η Εφορεία, της οποίας προΐσταται ο Αλέξανδρος Μάντης, όσο και και η κατασκευάστρια εταιρεία φιλοδοξούν να φέρουν κοντά τους επιβάτες με τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

Αντίγραφα

Την ευκαιρία θα δώσει μια έκθεση που θα είναι χωρισμένη σε δύο ενότητες και θα περιλαμβάνει πέντε προθήκες με αντίγραφα αγγείων από αντιπροσωπευτικά ταφικά σύνολα και φωτογραφίες νεκροταφείων αλλά και φωτογραφικό υλικό των οικοδομικών καταλοίπων. Στις αποθήκες 1 και 2 παρουσιάζονται δύο ταφικά σύνολα της γεωμετρικής περιόδου, ενώ στην προθήκη 3, που αναφέρεται στην αρχαϊκή περίοδο, οι επιβάτες θα μπορούν να θαυμάζουν μια πώρινη σαρκοφάγο με τα κτερίσματα που περιείχε και σε ανώτερο τμήμα της προθήκης ένα ακόμη ταφικό σύνολο. Οι υπόλοιπες δύο αφορούν: ταφικά σύνολα της υστεροκλασικής και της ρωμαϊκής εποχής, αντίστοιχα.

Η ιδέα των εκθέσεων που πρωτοξεκίνησε από τους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, σίγουρα αξίζει τον κόπο. H συγκεκριμένη υπαγορεύτηκε, όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, από το πλήθος των ευρημάτων και τη σπουδαιότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή