O Σγούρος με Σοστακόβιτς στη Μόσχα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «Μουσείο των Οπλων του Κρεμλίνου», μέσα σε ένα σκηνικό που έφερνε στις μνήμες τη «Ρωσική Κιβωτό» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, το μοσχοβίτικο κοινό είχε τη χαρά να απολαύσει τον παγκοσμίου φήμης Ελληνα πιανίστα Δημήτρη Σγούρο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη λήξη του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη σε λίγους μήνες του «Ετους Σοστακόβιτς» από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, ο Ελληνας μουσικός παρουσίασε το πρώτο κοντσέρτο για πιάνο και τρομπέτα του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.

Συνοδευόμενος από την ορχήστρα εγχόρδων του Μπολσόι και με το πιάνο του να βρίσκεται τοποθετημένο ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα της ρωσικής ιστορίας, ο Σγούρος κατάφερε να μαγέψει τους θεατές και ο ίδιος να προσθέσει μια ακόμα λαμπρή σελίδα στο βιογραφικό του. H εμφάνισή του αυτή στο ρωσικό κοινό δεν ήταν και η πρώτη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους για τη σχέση του με τη Ρωσία αναφέρθηκε στη δεύτερη παρουσία του στη ρωσική πρωτεύουσα το 1997 κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 850 χρόνια από την ίδρυση Μόσχας. Τότε, στη μεγαλύτερη κλασική συναυλία που έγινε, είχε ερμηνεύσει το τρίτο κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ, ενώ είχε την τιμή να ανοίξουν οι Ρώσοι ειδικά γι’ αυτόν το σπίτι του Τσαϊκόφσκι και να του ζητήσουν να καθίσει και να παίξει στο πιάνο του. Ολοκληρώνοντας την αναδρομή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ιδιαίτερη συγκίνηση στον επίσημο μέντορα και καλό του φίλο Ροστραπόβιτς, τον έτερο γίγαντα της ρωσικής μουσικής μαέστρο Ευγκένι Ζβετλάνοφ, που προσφάτως έφυγε από τη ζωή και για μεγάλο διάστημα υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του, καθώς και για μια συνάντηση που είχε στα 8 του με τον Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, ο οποίος είχε δηλώσει σε Ρώσο δημοσιογράφο πως «ούτε ο Ροστραπόβιτς ούτε ο Κάραγιαν ανακάλυψαν τον Σγούρο, αλλά εγώ».

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, του Ρωσικού Ιδρύματος Πολιτισμού και των Μουσείων του Κρεμλίνο.

Δύο ημέρες νωρίτερα η χώρα μας γνώριζε μια νέα τιμή. O «Οίκος Φιλίας της Ρωσίας με τις Ξένες Χώρες» παρασημοφόρησε τον Μορφωτικό Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας, πρόεδρο του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Λομονόσοφ και καθηγητή Παλαιογραφίας κ. Δημήτριο Γιαλαμά για την πολυετή προσφορά του στη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, καθώς και για τη συμβολή του στη διάδοση του ρωσικού πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT