Ξενόπουλος στο «Κνωσός»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εκατό χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην σκηνή του ελληνικού θεάτρου «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», τιμά η επετειακή παράσταση που παρουσιάζει από αύριο στο θέατρο «Κνωσός» η «Ελληνική Σκηνή-Αννα Συνοδινού».

Το περίφημο έργο του Γρηγορίου Ξενοπούλου ανεβαίνει με πρωταγωνίστρια την Αννα Συνοδινού, σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Τσάγκα ο οποίος και συμπρωταγωνιστεί. H «Κοντέσσα Βαλέραινα» πρωτοπαίχτηκε το 1904 από την Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, το 1917-1918 από τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το 1953 από την κυρία Κυβέλη στο Εθνικό Θέατρο, το 1993 από την Αννα Συνοδινού στο Εθνικό Θέατρο και στο ΚΘΒΕ κ. ά. Είναι ένα έργο που ο συγγραφέας του, άρχισε να το γράφει νέος, το συνέχισε ώριμος και το ξανάγραψε γέρος όταν είχε πια βεβαιωθεί πως το έργο αυτό ήταν βαθύτατα διδακτικό, καρποφόρο και πατριωτικό με την αληθινή σημασία της λέξης. Μαζί με την Αννα Συνοδινού και τον Λάμπρο Τσάγκα παίζουν οι Λαμπρινή Λίβα, Γιάννης Σταματίου, Χριστιάννα Μαντζουράνη και Μανώλης Ματθαίου. H παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 6 μ. μ. για το κοινό και τα πρωινά (10.30 π. μ.) για μαθητές.

Μια ακόμη πρεμιέρα, μεθαύριο Δευτέρα, στο θέατρο «Βαφείο» για το έργο «Κλάξον, Τρομπέτες και Πλάκες» του Ντάριο Φο που παρουσιάζει η θεατρική εταιρεία «Μεταξύ Σοβαρού και Αστείου». O Ντάριο Φο έγραψε αυτή την καυστική κωμωδία το 1980 λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο βαθιά επηρεασμένος από τον τρόπο διαχείρισης της έννοιας της τρομοκρατίας. H σκηνοθεσία είναι της Βασιλικής Τσίρου-Αμίτση. Παίζουν οι Διονύσης Μπουλάς, Ελενα Πολυγένη κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή