Πρισματική φαντασμαγορία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κινήματος της Op Art Victor Vasarely (1906-1997) παρουσιάζει στη δεύτερη μεγάλη έκθεση από την ίδρυσή του το Μουσείο Herakleidon στο Θησείο. O Vasarely έβλεπε τον κόσμο μέσα από ένα πρίσμα, μεταφράζοντας τα σχήματα και τις μορφές σε μια σειρά από βασικά εικαστικά στοιχεία, τα οποία συνελάμβανε και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε, για να μεταφέρει τα μηνύματά του με τη βοήθεια των φαντασμαγορικών του εικόνων.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του ουγγρικής καταγωγής καλλιτέχνη εγκαινιάστηκε χθες και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη (έως τις 12 Μαρτίου του 2006) παρουσιάζονται μεταξοτυπίες του Vasarely. Παρουσιάζονται περίπου 70 έργα του καλλιτέχνη (μεταξοτυπίες, προσχέδια, ελαιογραφίες, ακρυλικά και μακέτες για διαφημιστικές αφίσες) καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. O καλλιτέχνης πίστευε σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «κοινωνική τέχνη», καθώς δεν ήθελε αυτή να αποτελεί προνόμιο της «ελίτ». Στα γραπτά του δήλωνε συχνά την πίστη του στη διάδοση της τέχνης και στην αξία των πολλαπλών. Θα ακολουθήσει έως τον Ιούνιο η δεύτερη φάση: με τη βοήθεια των πολυμέσων ανιχνεύεται το έργο του Vasarely. Στην τελευταία φάση ο επισκέπτης αποκτά εμπειρία της τέχνης μέσω πρακτικής εξάσκησης και καλείται να συμμετάσχει στη δημιουργία εικόνων «Op Art» με τη βοήθεια ενός υπολογιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή